Gjelledstadstory.no
Gjellestadschip, Vikingschip, grafheuvel

Noors Vikingschip verrast onderzoekers

We hebben veel opgestoken dankzij de blootlegging van het eerste Noorse Vikingschip sinds 100 jaar. De grafheuvel waar het ligt puilt uit van de interessante objecten.

Bij Svinesund aan de Noors-Zweedse grens zijn Noorse archeologen bezig met het blootleggen van het zogeheten Gjellestadschip.

De eerste bodemanalyses vertellen ons veel over het dagelijks leven van de Vikingen.

‘Zo‘n begrafenis had veel meer om het lijf dan een schip aan land slepen en er aarde over scheppen. De bovenste bodemlaag is zorgvuldig verwijderd en het hele gebied is bewerkt,’ aldus archeoloog Lars Gustavsen van het Noorse instituut voor cultureel erfgoed (NIKU).

Kaart, Gjellestadschip

De vindplaats van het Gjellestadschip ligt zo’n 90 kilometer ten zuidoosten van de Noorse hoofdstad Oslo.

© Shutterstock

Bouwmateriaal kwam van ver

Uit de analyses blijkt dat het Gjellestadschip is bedekt met graszoden die van ver kwamen. Het moet een aantal weken hebben gekost om alleen al de heuvel aan te leggen, en daar kwam de zorgvuldige planning nog eens bij, zo stellen de onderzoekers.

Het Gjellestadschip is voorlopig gedateerd op ‘ergens na 732’, toen het hout is gekapt.

De Noorse archeologen vermoeden dan ook dat het schip uit ongeveer dezelfde periode stamt als twee andere bekende Noorse scheepsgraven: het Osebergschip (820) en het Gokstadschip (eind 9e eeuw).

Het onderzoek naar het Gjellestadschip heeft zijn eigen website: gjellestadstory.no. Er is onder meer een video van 5 minuten over de geschiedenis van het gebied te zien. Dit zijn de 60 seconden over de grafheuvel en het Vikingschip.

Vaartuig was kleiner dan Osebergschip

Vrijwel al het hout is weggerot, maar het voorste deel van de zware kiel van het Gjellestadschip is intact genoeg om aan de jaarringen ongeveer te kunnen zien wanneer een machtige Viking erin werd begraven.

Het schip is naar schatting iets korter en smaller dan het Oseberg- en Gokstadschip (21,5 en 23,8 meter).

De planken van de zijkant van het schip zijn er allang niet meer, maar de roestige spijkers zitten nog op hun oorspronkelijke plek. Zo laten ze zien hoe het Gjellestadschip eruitzag.