Shutterstock
Vikingen op reis

Nieuwe vondst: Vikingen bleven veel langer in Amerika

De saga’s vertellen het verhaal van de korte, mislukte poging van de Vikingen om Noord-Amerika te koloniseren. Maar nieuwe vondsten tonen mogelijk aan dat de Vikingen veel meer succes hadden in Amerika dan tot nog toe werd aangenomen.

Aan de rand van een winderige landtong aan de westkust van Newfoundland heeft de bekroonde archeoloog Sarah Parcak een spannende vondst gedaan, waardoor mogelijk de wereldgeschiedenis moet worden herschreven.

Point Rosee heet de plek waar zich mogelijk de resten van een Vikingnederzetting uit het begin van de 11e eeuw bevinden.

Met behulp van geavanceerde satelliettechnologie speurden Parcak en een team van archeologen de westkust van Newfoundland af naar tekenen van Vikingactiviteit.

Toen de onderzoekers op de foto’s mysterieuze donkere vlekken zagen, ondernamen ze een kleine testopgraving op Point Rosee.

De opgravingen hebben tot dusver een muur van graszoden aan het licht gebracht – een bouwtechniek die de indianen in Amerika en de 17e-eeuwse Europese kolonisten niet gebruikten.

Nabij de muur lagen klompjes ijzeroer (28 pond in totaal) – een ijzerhoudend materiaal dat de Vikingen omsmolten tot gereedschap en wapens. Als het dus Vikingen waren die op Point Rosee woonden.

Alleen Vikingen smolten op die manier ijzer

Maar Parcak is ervan overtuigd dat het om Vikingen gaat:

‘Deze nieuwe vondst kan veel geheimen van de Vikingen aan het licht brengen – bijvoorbeeld dat ze zich veel verder in de Nieuwe Wereld hebben gewaagd dan we tot nog toe dachten,’ zegt ze.

En Parcak krijgt bijval van Vikingdeskundige Douglas Bolender:

‘We kennen geen andere culturen dan de Vikingen die ijzeroer op Newfoundland kunnen hebben opgegraven en verhit,’ benadrukt hij.

Mogelijk woonden Vikingen langer in Amerika

Tot op heden was de Vikingnederzetting L’Anse aux Meadows 600 kilometer noordelijker op Newfoundland het enige bewijs dat de Vikingen Noord-Amerika hadden bereikt.

En die nederzetting was slechts een tijdelijke woonplaats voor de Vikingen, die de plek een paar jaar na hun aankomst alweer verlieten.

Historici zagen dit als een teken dat de Vikingen snel werden verdreven door indianen of zelf na korte tijd besloten terug naar huis te keren.

De vondst op Point Rosee kan betekenen dat de geschiedenis moet worden herschreven:

‘Als de nederzetting op Point Rosee uit een andere tijd stamt dan L’Anse aux Meadows, betekent dit mogelijk dat de Vikingen veel langer in de Nieuwe Wereld verbleven dan we dachten,’ vertelt Susan Parcak, die de opgravingen aan de westkust wil voortzetten.