Nieuwe studie: Paarden reisden mee op Vikingschip

Uit een nieuwe analyse van Engelse Vikinggraven blijkt dat de Scandinavische krijgers hun eigen paarden meenamen op plundertocht over de Noordzee.

Viking op groot wit paard
© Shutterstock

Toen een groep onderzoekers van Durham University, Oxford University en Vrije Universiteit Brussel eerder dit jaar strontiummonsters van paardenskeletten uit Engelse Vikinggraven onderzochten, stond hun een verrassing te wachten.

Historici hebben altijd aangenomen dat de Vikingen op lokale paarden reden, die ze stalen na aankomst in Engeland.

Maar nu wijst de strontiumstudie erop dat de Vikingen meerdere paarden in hun Vikingenschepen over de Noordzee hebben vervoerd.

Door strontiumisotopen van skeletresten te bestuderen, kunnen experts bepalen waar een persoon – of in dit geval een paard – is opgegroeid.

Vikingen konden niet rijden op vreemde paarden

Het was al een wonder op zich dat er een strontiumanalyse op de Vikingpaarden kon worden losgelaten.

Als ze namelijk langer in Engeland waren gebleven voordat ze stierven, zou hun strontiumsignatuur veel meer zijn gaan lijken op die van lokale paarden.

De deskundigen kunnen nog niet zeggen of de paarden waren meegenomen voor de plundertochten, of dat ze zijn meegereisd met Scandinavische families die naar Engeland migreerden.

De Vikingen kunnen meerdere redenen hebben gehad om hun eigen paarden mee te nemen.

Het duurt bijvoorbeeld nogal lang om een paard te trainen.

Als de Vikingen paarden wilden gebruiken tijdens gevechten, konden ze niet rekenen op de lokale paarden, maar moesten ze hun eigen paarden meenemen.

De Vikingen waren erg gesteld op hun paarden en andere dieren. Hier vertellen archeologen van Durham University en Suffolk University over de Vikingen en hun dieren.

De Vikingen waren erg gesteld op hun paarden en andere dieren. Hier vertellen archeologen van Durham University en Suffolk University over de Vikingen en hun dieren.