Harry Schøyen & Det Kulturhistoriske Museum, Oslo Universitet
Vikingeskjold på skib

Nieuw onderzoek: Vikingwapens waren niet alleen voor de sier

140 jaar dachten historici dat de Vikingschilden die bij het beroemde Noorse Gokstadschip zijn gevonden, alleen voor de sier waren – nu zegt een Zweedse onderzoeker dat ze juist voor de strijd waren.

In een wetenschappelijk artikel analyseerde Vikingexpert Rolf Warming van de universiteit van Stockholm de schilden die rond 1880 in het Noorse Gokstadschip zijn gevonden. Tot nu toe werd gedacht dat ze alleen voor de sier waren en speciaal waren gemaakt voor de Vikingbegrafenis waar het schip rond 900 deel van uitmaakte. Ze zijn namelijk veel te dun voor het slagveld.

Maar Warming prikt die theorie door. De 64 schilden uit het schip zijn alleen maar dun omdat ze oorspronkelijk een extra laag dierenhuid hadden, die in de loop der jaren is vergaan, zo stelt Warming.

De historicus ontdekte tot zijn verbazing dat de schilden in de 140 jaar sinds hun vondst niet nauwkeurig waren bestudeerd.

Vikingschip Gokstad

Zo zag het Gokstadschip er volgens archeologen uit. Nu blijkt dat de schilden op de reling niet alleen voor de sier waren.

© Harry Schøyen

Meer bewijs voor gebruik in de strijd

Toen Warming de schilden onder de loep naam, kwam er meer bewijs aan het licht dat ze waarschijnlijk ook in de strijd werden gebruikt. Zo hadden ze een groot aantal kleine beschadigingen langs de rand van de klinknagels waarmee de dierenhuid aan de schilden vastzat.

Verder merkte Warming op dat de schilden zijn gemaakt met dezelfde technieken als andere exemplaren, waarvan we weten dat ze op het slagveld zijn gebruikt. Dit zou verspilde moeite zijn geweest als ze alleen voor de sier waren.

Warming denkt daarom dat de schilden eerst in de strijd werden gebruikt, waarna ze als offer werden meegegeven in het kader van de grote Vikingbegrafenis. Zijn theorie is dat de 64 schilden symbool stonden voor de 64 Vikingen die oorspronkelijk het schip van Gokstad bemanden.

Vikingschild

Dit is een van de bewaard gebleven schilden die in de jaren 1990 zijn gerestaureerd. Het metalen frame is toegevoegd om het oude hout bij elkaar te houden.

© Det Kulturhistoriske Museum, Oslo Universitet