Nieuw onderzoek: Vikingen hadden onbruikbare sierzwaarden

Drie Vikingzwaarden blijken puur voor de sier te zijn geweest, zo blijkt uit onderzoek met een neutronenscanner. De klingen hadden fraaie patronen, maar je kon er niets mee in de strijd.

Kijk wat een mooi zwaard

Sommige Vikingen hadden liever een fraaie kling dan een bruikbaar zwaard.

© Shutterstock

Ons beeld van woeste Vikingen die brullend en met geheven zwaard het strand op komen stormen, moet iets bijgesteld worden. Er waren ook Vikingen die als een pauw liepen te pronken met hun sierzwaard.

Een onderzoek van drie zwaarden in het Deense nationale museum toont namelijk aan dat er patronen in de wapens zijn aangbracht.

Vikingen dol op tierelantijntjes

De drie Vikingzwaarden zijn via neutronendiffractie onderzocht.

De scanner licht het metaal door met microscopische neutronen, die verder doordringen in de kling van de zwaarden dan bijvoorbeeld röntgenstralen. Zo brengt het apparaat meer details aan het licht over de structuur en vervaardiging van de zwaarden.

De drie Vikingzwaarden bleken met patronen in elkaar gesmeed te zijn. De wapensmid gebruikte dunne schijfjes van verschillende soorten ijzer en staal. Het metaal is gevouwen, gekruld en gedraaid om er kunstzinnige patronen in aan te brengen. Maar dat ging ten koste van de sterkte van het wapen.

De drie onderzochte zwaarden zijn in de 9e of 10e eeuw gemaakt en komen uit het Deense landsdeel Jutland.

‘Bij een strijdwapen zouden we harde stalen randen verwachten, en een ijzeren kern om slagen te absorberen. Dat hebben de geanalyseerde wapens niet,’ aldus ph.d. Anna Fedrigo van het Nano Science-Centre aan de universiteit van Kopenhagen.

Decoratief zwaard gaf hoge status

De onderzoekers denken dat de sierzwaarden van de Vikingen het gevolg zijn van een ontwikkeling waarbij het zwaard niet meer alleen een strijdwapen was, maar ook een statussymbool voor de elite.

Smeden waren veel tijd kwijt aan het maken van deze kunstzinnige klingen, die dus kostbaar waren en de drager een hoge status gaven.