Nieuw onderzoek: Tekst op Vikingkleding betekent ‘Allah’

Het ingeweven patroon van zilver- en zijdedraden op banden die in Zweedse Vikinggraven zijn gevonden, is nu ontcijferd. De tekens zijn Arabisch en betekenen respectievelijk ‘Allah’ en ‘Ali’.

Het grafische patroon op de band bestaat uit Koefische tekens.

© Annika Larsson

Ze zijn lange tijd geduid als grafische tekens uit de Vikingtijd. Maar nu blijkt dat er iets heel anders aan de hand is.

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat de tekens die voorkomen op banden in Zweedse Vikinggraven uit de 9e en 10e eeuw, Koefische letters zijn.

Het Koefische schrift is een variant van het Arabisch, en de tekens vormen de woorden ‘Allah’ en ‘Ali’ – Ali was een neef van de profeet Mohammed.

Dat schrijft de Zweedse universiteit van Uppsala.

Vikingen kwamen tot in het Midden-Oosten

De Zweedse onderzoeker en archeoloog Annika Larsson leidt het onderzoek en heeft met hulp van onder andere een Iraanse collega de grafische tekens geduid.

‘Ik moest denken aan vergelijkbare tekens die ik in Spanje op Moorse stoffen heb gezien,’ legt ze uit aan de Britse omroep BBC.

Dankzij de rivieren op het Euraziatische continent hadden de Vikingen doorlopend contact met de moslimwereld, en sporen van Vikingen zijn helemaal tot in Bagdad gevonden.

Er zijn dan ook Arabische artefacten gevonden in Vikinggraven in Scandinavië – voorwerpen die tijdens de reizen werden aangeschaft of buitgemaakt.

Invloed van islam?

Maar dat geldt niet voor de banden, aldus Larsson. Ze denkt dat de islam als religie mogelijk invloed heeft gehad op de begrafenisrituelen van de Vikingen.

‘Waarschijnlijk zijn de grafrituelen van de Vikingen beïnvloed door de islam en de gedachte aan het eeuwige leven na de dood,’ licht ze toe, waarbij ze vermeldt dat de banden vermoedelijk in West-Europa zijn gemaakt.

DNA-onderzoek moet nu uitwijzen waar de overledenen in de graven met de banden vandaan kwamen.