Ritzau
Trelleborg, Vikingburcht, Harald Blauwtand

Na 16 jaar proberen: Deense ringburchten worden werelderfgoed

Dankzij 16 jaar noeste arbeid hebben de vijf Deense ringburchten uit de Vikingtijd nu een plaats op de felbegeerde Werelderfgoedlijst. De piramiden, de Taj Mahal en de Chinese Muur krijgen dus gezelschap.

16 jaar lang hebben Deense museummedewerkers zich ingezet voor dit doel, en nu is hun droom werkelijkheid geworden.

Een aanvraag van 400 pagina’s heeft de vijf Deense ringburchten uit de Vikingtijd een plaats opgeleverd op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Deze VN-organisatie, die zich wereldwijd inzet voor de bevordering van onderwijs, cultuur en kunst, nam de beslissing tijdens een recente bijeenkomst in Riyad in Saoedi-Arabië.

Iconische bouwwerken als de piramiden in Egypte, de Taj Mahal in India en de Chinese Muur krijgen nu dus gezelschap van de Deense burchten.

De vijf ringburchten – Aggersborg aan de Limfjord, Fyrkat bij Hobro, Nonnebakken in Odense, Trelleborg in Slagelse en Borgring in Køge – werden gebouwd tijdens het bewind van koning Harald Blauwtand eind 10e eeuw.

De kastelen zijn dus verbonden met de Vikingtijd en de prille jaren van het koninkrijk Denemarken. Er zijn ook ringforten buiten de Deense grenzen, waaronder Trelleborg en Borgeby in Zweden, die waarschijnlijk allebei in dezelfde periode door Harald Blauwtand zijn gebouwd. Die staan echter niet op de Unesco-lijst.

Nieuwe status komt publiek ten goede

De opname op de lijst is niet alleen een eer: de nieuwe status van de kastelen zal toeristen aantrekken en onderzoek en communicatie bevorderen, zo stellen de museummedewerkers die de burchten beheren.

Rane Willerslev, directeur van het Nationaal Museum van Denemarken, dat eigenaar is van Trelleborg en Fyrkat, heeft grootse plannen.

Maison Carrée, Nîmes, Romeinse tempel

Een andere nieuwkomer op de werelderfgoedlijst van UNESCO is de Romeinse tempel in het Zuid-Franse Nîmes. Die dateert uit de 1e eeuw n.Chr., toen de stad een Romeinse kolonie was.

© Krzystof Golik

‘De Unesco-nominatie ondersteunt de plannen van Trelleborg om een deel van de burcht van Harald Blauwtand op ware grootte te reconstrueren. Hij zal het kader vormen voor toekomstige communicatie- en onderzoeksprojecten rond de strijders, de burchten en de maatschappij van de Vikingtijd. Het is ronduit fantastisch dat de ringburchten van Harald Blauwtand nu erkend zijn als werelderfgoed, en we kijken ernaar uit om onze spannende ideeën voor communicatie binnen een paar jaar te realiseren,’ zegt Willerslev in een persbericht.

De Deense ringburchten zijn lang niet de enige bouwwerken die de eer hebben om dit jaar aan de Unesco-lijst te worden toegevoegd.

Andere aanwinsten zijn de oude stad Jericho op de Westelijke Jordaanoever, de joodse wijk in de Duitse stad Erfurt en het Maison Carrée, een Romeinse tempel in het Zuid-Franse Nîmes, zo meldt Unesco.