Tamás Retkes

Munt beroemde Vikingkoning gevonden in Hongarije

De archeologen willen weten hoe de munt zo ver naar het zuiden is gekomen.

Toen de metaaldetectorfanaat Zoltán Csikós het muntje dat hij net gevonden had eens goed bekeek, zag hij meteen dat het bijzonder was. De munt was versleten, maar de inscripties HARALD REX NO en VLF ON NIDARNE waren leesbaar.

Csikós bracht zijn vondst naar het museum van Szekszárd in het zuiden van Hongarije, waar hij woont. Daar werd al snel vastgesteld dat de munt geslagen was door een beroemde Noorse koning: Harald Hardråde (1015-1066), door veel historici beschouwd als de laatste echte Vikingkoning.

De Hongaren waren enthousiast, want in hun land zijn nooit eerder Vikingmunten als deze gevonden.

In een boek uit 1865 zijn de munten van Harald Hardråde duidelijker te zien.

© C. I. Schive

Kruistocht bracht munt naar het zuiden

Archeoloog en postdoc Máté Varga van de Szeged-universiteit kan meerdere manieren bedenken waarop de munt in Hongarije kan zijn beland.

‘Mogelijk is de munt door kooplieden naar het Hongaarse koninkrijk gebracht, of hij was wellicht in omloop in westerse koninkrijken en is hij zo naar het land gekomen.’

Volgens Varga kan oorlog er ook iets mee te maken hebben.

‘Er zijn ook aanwijzingen dat een Noors leger rond deze tijd door Hongarije trok. In 1110 waren de deelnemers aan een kruistocht op weg naar huis. Onder leiding van de Noorse koning Sigurd I kwamen ze door Hongerije.