Machtige Viking was wellicht tovenares

40 jaar lang dachten archeologen dat de skeletten in een Deens graf van een belangrijke vrouw uit de Vikingtijd en haar slaaf waren. Maar nieuwe DNA-analyses verwijzen die theorie naar de prullenbak.

40 jaar lang dachten archeologen dat de skeletten in een Deens graf van een belangrijke vrouw uit de Vikingtijd en haar slaaf waren. Maar nieuwe DNA-analyses verwijzen die theorie naar de prullenbak.

ROMU

De twee skeletten uit het Deense Gerdrupgraf zijn sinds 1981 te zien in het Roskilde Museum.

Op het informatiebord staat dat de vrouw waarschijnlijk een machtige positie bekleedde.

Over de man die naast haar ligt, staat er: ‘Wellicht was het een slaaf die zijn meesteres onvrijwillig in het graf is gevolgd.’

Nu blijkt echter uit DNA-analyses aan de universiteit van Kopenhagen dat hier niets van klopt. De circa 60-jarige vrouw is de moeder van de 30-jarige man naast haar. En er zijn aanwijzingen dat de vrouw in het Deense graf een tovenares uit de Vikingtijd was.

Een merkwaardig graf

Het graf zegt dan ook weinig over de machtsverhoudingen in Denemarken in de Vikingtijd, maar vertelt een heel ander verhaal. Ole Kastholm van het Roskilde Museum zegt:

‘Het is altijd een merkwaardig graf geweest, maar hier hadden we helemaal geen rekening mee gehouden. Deze nieuwe ontdekkingen illustreren maar weer eens dat je als museum nooit moet denken dat alles bekend is over een voorwerp of vondst.’

Tovenaressen en fantasiewezens komen regelmatig voor in de IJslandse saga’s.

© Getty Images

Magie redde zoon in saga’s

De stenen op het skelet van de vrouw en de gebonden enkels van de zoon doen denken aan een verhaal uit de IJslandse saga’s.

Ze roepen de vraag op of de angst voor toverkunst van de Vikingen deze twee Denen 1000 jaar geleden fataal werd.

De Eyrbyggja saga verhaalt van de tovenares Katla, die haar zoon Odd in een varken verandert als gewapende mannen hem komen doden.

Tovenares wordt gestenigd

De woedende Vikingen kunnen de zoon niet vinden en moeten onverrichter zake vertrekken.

Pas als de mannen terugkeren met hun eigen tovenares, weten ze de betovering van Katla op te heffen. Odd wordt vastgebonden en opgehangen, Katla wordt gestenigd.