University of Nottingham

Het mysterie van de Vikingwapens is bijna opgelost

Smeedden de Vikingen zelf hun wapens? Of kwamen die uit het buitenland? Britse onderzoekers weten nu hoe ze die vragen kunnen beantwoorden.

Onderzoekers aan de Universiteit van Nottingham hebben 90 zwaarden, bijlen en speerpunten uit de Vikingtijd bemachtigd. Nu moeten ze de zogeheten chemische isotopensignatuur vinden, om erachter te komen hoe de beroemde Vikingwapens werden gesmeed.

De onderzoekers hopen spoedig te weten of de Vikingen zelf hun wapens smeedden, of dat hun prestigieuze wapens door bekwame wapensmeden in zuidelijkere streken werden gemaakt.

Dit is de eerste keer dat onderzoekers isotopenanalyse gebruiken voor de lokalisering van ijzeren voorwerpen. Met die methode is eerder onderzocht waar oude zilveren voorwerpen gesmeed zijn – en waar het zilver vandaan kwam.

Tot dusver namen onderzoekers aan dat de grote hoeveelheden roest op de wapens isotopenanalyse onmogelijk maakten, maar uit proeven van de universiteit van Nottingham blijkt dat zo’n analyse wel degelijk mogelijk is.

In de academische wereld wordt reikhalzend uitgekeken naar de resultaten.

‘Als dit lukt, kunnen we deze methode voor veel meer historische voorwerpen gebruiken, waardoor we meer kunnen leren over historische gebeurtenissen en personen’, vertelt hoogleraar Stephen Harding, leider van het onderzoeksteam in Nottingham.

Wapens komen uit beroemde slagen

De wapens zijn onder meer afkomstig van het slagveld bij Fulford, ten zuiden van York. In 1066 vochten 10.000 Vikingen onder Harald III van Noorwegen tegen zo’n 5000 Britten. Vijf dagen later werd het laatste Vikingenleger in Engeland bij Stamford Bridge uitgeschakeld.