Onderzoekers aan de Universiteit van Nottingham hebben 90 zwaarden, bijlen en speerpunten uit de Vikingtijd bemachtigd. Nu moeten ze de zogeheten chemische isotopensignatuur vinden, om erachter te komen hoe de beroemde Vikingwapens werden gesmeed.
De onderzoekers hopen spoedig te weten of de Vikingen zelf hun wapens smeedden, of dat hun prestigieuze wapens door bekwame wapensmeden in zuidelijkere streken werden gemaakt.
Dit is de eerste keer dat onderzoekers isotopenanalyse gebruiken voor de lokalisering van ijzeren voorwerpen. Met die methode is eerder onderzocht waar oude zilveren voorwerpen gesmeed zijn – en waar het zilver vandaan kwam.
Tot dusver namen onderzoekers aan dat de grote hoeveelheden roest op de wapens isotopenanalyse onmogelijk maakten, maar uit proeven van de universiteit van Nottingham blijkt dat zo’n analyse wel degelijk mogelijk is.
In de academische wereld wordt reikhalzend uitgekeken naar de resultaten.
‘Als dit lukt, kunnen we deze methode voor veel meer historische voorwerpen gebruiken, waardoor we meer kunnen leren over historische gebeurtenissen en personen’, vertelt hoogleraar Stephen Harding, leider van het onderzoeksteam in Nottingham.