In films en tv-series zijn Vikingen vaak grote, brede mannen met een lichaam vol tatoeages. Maar of de Scandinaviërs daadwerkelijk onder de tattoos zaten, is onduidelijk.
Archeologen hebben in ieder geval nooit bewijs gevonden voor tatoeages bij de Vikingen. De huid vergaat kort nadat een lichaam begraven wordt, en de gevonden skeletten uit de Vikingtijd kunnen dus niet gebruikt worden om vast te stellen of Vikingen tattoos hadden.
Er zijn echter wel aanwijzingen dat het heel goed mogelijk is geweest dat de Vikingen zichzelf versierden met patronen en kleuren.
Vikingen hadden decoraties
Een van de belangrijkste aanwijzingen is een schriftelijke beschrijving van de Arabische diplomaat Ahmed ibn Fadlan, die rond het jaar 921 een groep Zweedse Vikingen ontmoette op handelsreis in wat nu Rusland is.
Volgens Ibn Fadlan waren de Vikingen ‘zo lang als een dadelpalm en met een rode blos,’ en met hun lichamen versierd ‘van vingertop tot nek’ met ‘een verzameling bomen, figuren en meer’.
Waarschijnlijk heeft Ibn Fadlan het over tatoeages, maar sommige historici denken dat de Vikingen de tekeningen en klassieke Vikingsymbolen alleen op hun lichaam getekend hadden.