Shutterstock
Viking

Hadden de Vikingen tatoeages?

Volgens een Arabische reiziger uit de 10e eeuw waren de Vikingen versierd met verschillende patronen. Maar archeologen en wetenschappers discussiëren nog steeds of de Vikingen werkelijk allemaal tattoos hadden.

In films en tv-series zijn Vikingen vaak grote, brede mannen met een lichaam vol tatoeages. Maar of de Scandinaviërs daadwerkelijk onder de tattoos zaten, is onduidelijk.

Archeologen hebben in ieder geval nooit bewijs gevonden voor tatoeages bij de Vikingen. De huid vergaat kort nadat een lichaam begraven wordt, en de gevonden skeletten uit de Vikingtijd kunnen dus niet gebruikt worden om vast te stellen of Vikingen tattoos hadden.

Er zijn echter wel aanwijzingen dat het heel goed mogelijk is geweest dat de Vikingen zichzelf versierden met patronen en kleuren.

Vikingen hadden decoraties

Een van de belangrijkste aanwijzingen is een schriftelijke beschrijving van de Arabische diplomaat Ahmed ibn Fadlan, die rond het jaar 921 een groep Zweedse Vikingen ontmoette op handelsreis in wat nu Rusland is.

Volgens Ibn Fadlan waren de Vikingen ‘zo lang als een dadelpalm en met een rode blos,’ en met hun lichamen versierd ‘van vingertop tot nek’ met ‘een verzameling bomen, figuren en meer’.

Waarschijnlijk heeft Ibn Fadlan het over tatoeages, maar sommige historici denken dat de Vikingen de tekeningen en klassieke Vikingsymbolen alleen op hun lichaam getekend hadden.

Naald gevonden in Denemarken

Er zijn ook tatoeëernaalden uit de bronstijd gevonden in Denemarken. Die periode duurde van ongeveer 1700 tot 500 v.Chr. en laat zien dat de Scandinaviërs in elk geval in de eeuwen vóór de Vikingtijd aan tatoeëren deden.

De kunst van het tatoeëren was dus waarschijnlijk ook bekend in de Vikingtijd, maar hoeveel het daadwerkelijk werd toegepast, kunnen wetenschappers niet met zekerheid zeggen.

Viking

Als de Vikingen tatoeages hadden, waren dat waarschijnlijk de klassieke Vikingpatronen die we onder meer hebben gevonden op runenstenen en sieraden.

© Shutterstock