Kulturarv i Vestfold og Telemark fylkeskommune
Vikinggraf Noorwegen

Gezin zocht naar oorbel en vond Vikinggraf in achtertuin

Op een Noors eilandje was een gezin met een metaaldetector op zoek naar een verloren oorbel. Maar toen het apparaat ging piepen, vonden ze het eerste bewijs dat het eiland ooit bewoond werd door Vikingen.

Op het Zuid-Noorse eiland Jomfruland verloor de familie Aasvik onlangs een gouden oorbel. Gelukkig hadden ze een metaaldetector, en daarmee ging het gezin op zoek in de tuin waar ze dachten dat de ring zou kunnen liggen.

Maar toen de metaaldetector begon te piepen en de gezinsleden begonnen te graven, vonden ze in plaats van een gouden oorbel twee goed bewaarde gespen, die waarschijnlijk bijna 1200 jaar oud zijn en van een vrouw waren.

De familie nam onmiddellijk contact op met de autoriteiten om de vondst te melden, en archeologen wisten meteen dat ze iets groots in handen hadden.

Archeoloog Vibeke Lia legt uit: ‘Voor zover ik weet is dit de eerste tastbare vondst uit de Vikingtijd die op Jomfruland is gedaan.’

Graf is waarschijnlijk van vrouw

Tot nu toe konden archeologen alleen gissen dat Jomfruland, een klein eiland ten zuiden van het Noorse vasteland, ook in de Vikingtijd werd bewoond.

De ontdekking van de gespen, die van rond 800 dateren, bevestigt dat idee.

Lia denkt dat de voorwerpen afkomstig zijn uit een ongeveer 1200 jaar oud Vikinggraf, en aan de stijl te zien was de overledene waarschijnlijk een vrouw.

Het graf is mogelijk onaangeroerd gebleven omdat het onder een grote boom in de tuin van het gezin ligt. Lia is echter niet van plan om een opgravingsteam naar de tuin van de familie Aasvik te sturen:

‘Als het een graf is, is het beschermd. We proberen liever op andere manieren meer te weten te komen,’ besluit de archeoloog.

Vikinggespen, Jomfruland, Noorwegen

De twee gespen waren vermoedelijk van een Vikingvrouw die rond 800 werd begraven.

© Kulturarv i Vestfold og Telemark fylkeskommune