Gereconstrueerd: Bekijk 17 knalkleuren van de Vikingen

Op basis van oude verfresten hebben een Deense scheikundige en conservator een palet gereconstrueerd van mooie, en felle, kleuren die de Vikingen gebruikten om hun hoge status te benadrukken.

De illustrator van Historia heeft deze foto ingekleurd met enkele van de 17 kleuren uit de Vikingtijd die het Deens nationaal museum heeft gereconstrueerd.

© Shutterstock/Carsten Yttesen

De Vikingen zouden ons vierkant hebben uitgelachen om de huidige trend van wit- en grijstinten.

Want in de Vikingtijd was het kleurenpalet kakelbont.

De kleuren zijn gereconstrueerd door conservator Line Bregnhøi en scheikundige Mads Christian Christensen van het Nationalmuseet in Denemarken.

De 17 kleuren uit de Vikingtijd.

© Nationalmuseet

Oude verf geeft zijn kleur bloot

Dat deden ze op basis van verfresten die zijn gevonden op stukken hout uit het graf van koning Gorm de Oude (ca. 890-950) in Jelling en een plank van een oude kerk in Hørning, die uit circa 1060 stamt.

De plank van Hørning.

© Nationalmuseet

De resten zijn chemisch geanalyseerd om te zien welke mineralen de verf bevatte, en daarmee welke kleur hij oorspronkelijk had.

Knalkleuren gaven status

De felle kleuren waren een manier om de status aan te geven, want deze kleuren waren zeldzaam.

De geeltinten zijn gemaakt met het mineraal arseen-sulfide, dat onder andere in Duitsland en Turkije voorkomt. En de rode kleur is vervaardigd uit cinnaber, dat uit Spanje komt. De kleuren zijn dus geïmporteerd uit andere landen, en dat was natuurlijk een kostbare aangelegenheid.

‘De kleuren waren waarschijnlijk zo duur dat het onbetaalbaar was om grote vlakken met cinnaber en operment (koningsgeel, rood en geel, red.) te schilderen. Vermoedelijk werden alleen kleine details met deze pigmenten benadrukt, zoals het slangenmotief op de plank van Hørning,’ aldus Mads Christian Christensen.