DNA-speurders zoeken naar de waarheid over beroemde Viking

Hij was een voorvader van Willem de Veroveraar en daarmee van het Britse koningshuis. Nu willen forensisch onderzoekers weten of de Vikingkrijgsheer Rollo uit Denemarken of Noorwegen kwam.

Onderzoekers halen DNA uit het familiegraf van Rollo in het klooster van Fécamp in Normandië.

© Vegard Strømsodd/Explico

Forensisch onderzoekers uit Denemarken en Noorwegen hebben het deksel gelicht van een sarcofaag in Normandië om voor eens en voor altijd de vraag te beantwoorden waar de machtige Vikingkrijgsheer Rollo de Noorman vandaan kwam.

Een kaak met acht tanden wordt nu door de universiteiten van Oslo en Kopenhagen aan een DNA-analyse onderworpen om erachter te komen of het geslacht van Rollo oorspronkelijk uit Denemarken of Noorwegen kwam.

Het antwoord is ook van belang voor het Britse koningshuis, want de Britse koningen en koninginnen stammen van Rollo af.
FEITEN: WIE WAS ROLLO?

  • Rollo de Noorman (ca. 846-927) voerde een groep Scandinavische Vikingen aan die begin 10e eeuw langs de oevers van de Seine plunderde.

  • Zijn herkomst is onzeker: hij wordt opgevoerd als een Noor in de IJslandse en Noorse sagen, maar als een Deen in de Normandische kronieken.

  • Waar hij ook vandaan kwam, hij vormde zo'n grote bedreiging voor de Frankische koning Karel de Eenvoudige dat die Rollo in 911 het noordoostelijk deel van zijn rijk aanbood in ruil voor het stoppen van de plunderingen.

  • Rollo en zijn Noormannen vestigden zich in en werden de heersers van Normandië.

Rollo smeedde zijn eigen bijlen en werd heerser van Normandië na een bloedige loopbaan als plunderaar.

© WikiCommons

Zoektocht naar Rollo verloopt via achterkleinkind

De acht tanden uit de sarcofaag in het klooster van Fécamp in Normandië zaten ooit in de mond van een kleinkind van Rollo, Richard II van Normandië (963-1026).

De deskundigen kunnen de overblijfselen van Rollo zelf niet onderzoeken: zijn graf in de kathedraal van Rouen is leeg.
Aan de tanden van een naaste verwant hebben ze echter een heleboel. Doordat erfelijk materiaal beter bewaard wordt in tanden dan in bijvoorbeeld botten, hebben de onderzoekers een goede kans om intact DNA te vinden.

De resten van Rollo zijn in de loop der eeuwen verdwenen uit zijn stenen sarcofaag in Rouen. Daarom kan alleen het DNA van zijn verwanten worden onderzocht.

© WikiCommons

Bij eerdere onderzoeken zijn verschillen tussen het DNA van Noorse en Deense Vikingen aan het licht gekomen, en daarom hopen de onderzoekers dat het erfelijk materiaal van de verwanten van Rollo uitsluitsel zal geven over zijn nationaliteit.

De Britse troon staat op het spel

De herkomst van Rollo is zo interessant omdat het vorstenhuis dat hij stichtte in Normandië, later Engeland veroverde en de Engelse troon innam.

Rollo's achter-achter-achterkleinzoon Willem de Veroveraar (1028-1087) stak het Kanaal over en versloeg de Angelsaksen met zijn Normandische ruiters in de Slag bij Hastings in 1066. Datzelfde jaar kroonde hij zich in Westminster Abbey tot koning van Engeland.

Normannernes kavaleri hamrede ind i angelsaksernes skjoldborg ved Hastings i det sydøstlige England i oktober 1066. Slaget satte Rollos efterkommer på Englands trone.

© WikiCommons

De Normandische cavalerie liep de Angelsaksen in oktober 1066 bij Hastings onder de voet. Een nakomeling van Rollo kroonde zichzelf tot koning van Engeland.

© WikiCommons

De huidige Britse koningin Elizabeth II stamt af van Willem de Veroveraar en dus ook van Rollo de Noorman. Het Britse koningshuis komt dus oorspronkelijk uit Noorwegen óf Denemarken.

Det tijd zal leren welk land de eer te beurt valt het Britse koningshuis te hebben voortgebracht.

De resultaten van het DNA-onderzoek worden komend najaar verwacht.