Belangrijke vondst: unieke Vikingschat opgegraven in IJsland

In het noorden van IJsland zijn honderden voorwerpen uit de Vikingtijd gevonden in bijzonder lange graven. Archeologen hebben onder andere twee Vikingzwaarden en twee begraven Vikingschepen gevonden.

Een van de twee zwaarden die archeologen hebben gevonden bij Eyjafjörður (het Eilandfjord) in het noorden van IJsland.

© Hildur Gestsdóttir, Twitter

Archeologen hebben een indrukwekkende Vikingschat ontdekt bij Eyjafjörður (het Eilandfjord) in het noorden van IJsland.

Tot nog toe hebben ze zes graven uit de Vikingtijd gevonden en honderden voorwerpen uit de 10e eeuw opgegraven, waaronder twee zwaarden, drie speren en drie schilden.

Opvallende graven

De plaats waar de opgravingen zijn gedaan heeft veel geleden onder natuurlijke erosie. Maar toch zijn er zoveel historische voorwerpen gevonden dat de leider van de opgravingen, Hildur Gestsdóttir, tegen de IJslandse krant Vísir heeft gezegd dat de bodem vol schatten zit, en dat ze net een schedel hebben gevonden.

Er zijn twee redenen waarom deze graven uniek zijn:

  • Twee van de zes graven zijn zogenoemde ‘bootgraven’ – welgestelde Vikingen werden na hun dood soms in een schip gelegd dat vervolgens werd begraven. Maar in IJsland was dat heel zeldzaam.

In 1880 vonden archeologen een begraven Vikingschip in de Noorse plaats Sandar.

© Creative Commons
  • Nog een uniek kenmerk van deze graven is dat ze heel lang zijn: ongeveer 8 - 9 meter. Zulke grote graven zijn nooit eerder in IJsland gevonden. De archeologen denken dat dit een lokale traditie was.

Meer inzicht in Vikingtijd

Volgens het Íslendingabók van de IJslandse geschiedschrijver Ari Þorgilsson werd IJsland aan het eind van de 9e eeuw gekoloniseerd door Vikingen uit het westen van Noorwegen. De combinatie van historische bronnen en archeologische vondsten is een uitstekende manier om meer te weten te komen over IJsland in de Vikingtijd.