Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU)
Vikinggraf in Oslo

Belangrijke Viking lag begraven in een tuin

Archeologen in Oslo zijn dolblij met hun ontdekking van een belangrijk Vikinggraf dat honderden jaren onopgemerkt in een tuin heeft gelegen. De zeldzame vondst kan van grote betekenis zijn.

Er duikt niet elke dag een nieuw Vikinggraf op in Oslo. Maar toen archeologen onlangs een tuin onderzochten voordat er gebouwd zou worden, bleek daar niets minder dan een levensecht Vikinggraf te liggen.

In het graf vonden de archeologen de gecremeerde resten van een man, een aantal messen, de resten van een schild en een mantelspeld.

‘De overledene werd waarschijnlijk begraven met een verzameling voorwerpen die meestal toebehoorde aan een (groot)grondbezitter,’ legt Ann Zanette Tsigaridas Glørstad van het Cultuurhistorisch Museum in Oslo uit. Als de overledene echt een grootgrondbezitter is geweest, moet hij behoorlijk voornaam en rijk zijn geweest.

Vikinggraf in Oslo

Vanwege nieuwe bouwplannen moesten de archeologen de tuin onderzoeken. Maar dat ze zo’n groot Vikinggraf vonden, was een grote verrassing.

© Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU)

Vondst kan ons veel nieuws vertellen

‘Het is heel interessant om zo’n goed bewaard graf te vinden,’ vertelt Aina Margrethe Heen Pettersen van de Technisch-natuurwetenschappelijke Universiteit van Noorwegen.

‘Er zijn in de loop van de jaren talloze voorwerpen in Noorse Vikinggraven gevonden, maar eind 19e en begin 20e eeuw werden die vaak opgegraven door antiekverzamelaars en particulieren, dus zonder correcte gegevens.’

Deze vondst kan van grote betekenis zijn voor de archeologen, want zo kunnen ze meer te weten komen over de samenleving en de begrafenisrituelen van de Vikingen.