Ljósmynd/Lísabet Guðmundsdóttir

Archeologen leggen grot uit de Vikingtijd bloot

Een door mensen gemaakte grot komt mogelijk voor in legendarisch verhaal uit IJsland in de Vikingtijd.

Bij een proefopgraving in 2018 vonden archeologen een kleine, door mensen gemaakte grot bij Oddi in het zuidwesten van IJsland. Nu hebben nieuwe opgravingen een veel grotere grot aan het licht gebracht, die medio 9e eeuw door Vikingen is uitgehakt.

‘Het is onbeschrijfelijk. De afmetingen van deze constructies zijn enorm, er is uit deze periode op IJsland niets vergelijkbaars gevonden,’ zegt archeoloog Kristborg Thórsdóttir.

De vele kunstmatige grotten bij Oddi hadden voor de Vikingen mogelijk een religieus doel. Elders in IJsland zijn grotten gevonden waarin paarden, koeien en schapen werden geofferd. In één grot lag zelfs een Vikingschip.

Het is ook mogelijk dat de pas ontdekte, reusachtige grot een nautahellir (stierengrot) is. De Vikingen hakten stallen uit voor hun ossen in de poreuze bodem van IJsland. In de saga over bisschop Thorlákur uit 1199 wordt verteld over het instorten van zo’n grot met 12 stieren erin.

VIDEO: Bekijk de enorme grot in 3D

Video

Opgraving is race tegen de klok

De opgraving van de grote grot is een race tegen de klok, want het fragiele zandsteen waarin de grot is uitgehakt, kan elk moment instorten.

‘Het gesteente brokkelt voor onze ogen af. We hebben slechts beperkte middelen, en we kunnen volgend jaar misschien niet eens doorgaan met de opgravingen,’ aldus Kristborg Thórsdóttir.