Jani Oravisjärvi, Suomen kansallismuseo/Shutterstock

Amateur vindt zilveren munten uit tijd van Harald Blauwtand in Finland

In een veld in Finland zijn zilveren sieraden gevonden en door de legendarische Deense Vikingkoning geslagen munten.

‘Mijn spectaculairste vondst ooit.’

Zo noemt amateurarcheoloog Oskari Heikkilä de 12 zilveren munten die hij begin mei vond in een veld bij de plaats Mynämäki in het zuidwesten van Finland.

Zodra Heikkilä besefte wat hij in handen had, stopte hij met graven en nam hij contact op met de Finse autoriteiten voor oudheden.

Lokale archeologen die werden ingeschakeld voerden proefopgravingen uit.

In totaal werden er 102 munten gevonden, waaronder islamitische, Angelsaksische, Boheemse en Duitse munten, alsmede 20-30 stukken zilver.

Maar vooral de 12 Vikingmunten baarden opzien. Ze stammen uit de 10e eeuw en zijn geslagen door de Deense Vikingkoning Harald Blauwtand. Er zijn slechts sporadisch eerder munten van hem gevonden in Finland.

Dat de munten dicht bij elkaar lagen, doet vermoeden dat ze ooit in een leren buidel zaten die inmiddels is vergaan.

© Jani Oravisjärvi, Suomen kansallismuseo/Shutterstock

Vindplaats wordt beschermd

Het veld waar de zilveren munten zijn gevonden, is toegevoegd aan het Finse register van oudheden. Dit betekent dat je de plek niet meer kunt onderzoeken of er kunt graven zonder toestemming van de Finse raad voor cultureel erfgoed.

Van het gebied rond Mynämäki is bekend dat het meerdere vondsten uit de ijzertijd herbergt, en het is dan ook niet onwaarschijnlijk dat er bij verdere opgravingen nog meer interessante vondsten uit de ijzertijd en de Vikingtijd zullen worden gedaan.