1 april: Vikingen hadden parelmoer op hun helmen
De vondst van een oesterwerkplaats in West-Jutland toont aan dat de Vikingen hun helmen met parelmoer bedekten. Door oesterschelpen met parelmoer erin kregen de Vikingen succes op het slagveld en konden ze tijdens een oorlog de vijand verblinden.

Gisteren kwamen we met een nieuwtje over de sensationele vondst van een helm uit de Vikingtijd, die versierd was met fonkelend parelmoer. Zo konden de Vikingen er hun vijanden mee verblinden.
We moeten toegeven dat dat bericht net zo fout was als het idee dat de Vikingen hoorns op hun helmen hadden. We hopen dat iedereen een fijne 1 april heeft gehad :)
__
Veel mensen hebben de verkeerde opvatting dat de Vikingen hoorns op hun helm hadden. Maar door spectaculaire vondsten wordt dat verhaal nu voor altijd uit de wereld geholpen. Er zaten namelijk oesterschelpen op de helmen van de Vikingen.
Oesterwerkplaats geeft nieuwe kijk op geschiedenis
Een Viking mocht een oesterschelp op zijn helm zetten als hij op zijn eerste reis was geweest en tijdens die reis minstens één vijand naar het hiernamaals had geholpen.
Na thuiskomst nam hij zijn helm mee naar de werkplaats van de lokale oestersmit. En zo’n werkplaats is nu in West-Jutland opgedoken.
De oestersmit sleep en boorde hier de schelpen zodanig, dat ze op de helm vast konden blijven zitten.
‘Het is voor het eerst dat we een echte oesterwerkplaats hebben gevonden,’ zegt Gebbe Pøtzenbæk, die archeoloog is bij het Scandinavische Instituut voor Vikinghelmen- en knotsen.
Aardappelakker bevatte vondst
Op een aardappelakker in Ølgod in West-Jutland werd door archeologen deze sensationele vondst gedaan.
‘We wilden de grond net gaan omploegen, toen ik ontdekte dat we er niet in konden graven,’ zegt aardappelteler Jørgen Knøl. Tot zijn verbazing zag hij in dat de grond vol zat met oesterschelpen.
Een mooie liefdesverklaring
Oesterschelpen waren strategisch belangrijk, als de Vikingen op oorlogspad gingen.
‘Als de zon op het parelmoer in de oesterschelp viel, ontstond er een uitermate krachtige glans waardoor de vijand werd verblind,’ zegt Gebbe Pøtzenbæk.
Hij vertelt dat de vondst een hele nieuwe kijk geeft op de Vikingenlegende over de ‘Krijger met de fonkelende, parelmoeren helm’.
‘Oesterschelpen getuigden van prestige en het was een bijzondere liefdesverklaring als een krijger een vrouw toestemming gaf om zijn oesters te poetsen,’ zegt Gebbe Pøtzenbæk.