Tenochtitlan: Zo zat het centrum in elkaar

De binnenstad van Tenochtitlan was het religieuze en politieke centrum van het rijk. Hier woonden de priesters, die de goden te vriend moesten houden opdat het Aztekenrijk en Tenochtitlan hun macht zouden behouden. Bij de vele rituelen en ceremoniën werd niets aan het toeval overgelaten.

Tenochtitlan van bovenaf gezien.

Priesters werden goed opgeleid

  • Kinderen gingen al vroeg naar de priesterschool. Daar kregen ze les in godsdienst, rechten en wiskunde. Meisjes moesten van school af wanneer ze trouwden.
  • Zang, dans en muziek hoorden bij de vele ceremoniën, en sommige priesters specialiseerden zich in het maken van muziek. Ze speelden trommel, fluit of maracas.
  • Kinderen met een wiskundeknobbel werden behalve priester ook astronoom. Zij waren verantwoordelijk voor het voorspellen van stormen, kometen en zonsverduisteringen.
  • De beste priesters – of de priesters uit de beste families – werden vuurpriester. Zij waren herkenbaar aan hun lange, ongewassen haar en zwartgeverfde gezicht. De vuurpriesters offerden mensen op de top van de Grote Tempel. Ze hielden het levende slachtoffer vast, sneden zijn borst open, haalden het hart eruit en legden het op een speciale offersteen.

LEES MEER: Lees het hele verhaal over de betoverende Azteekse stad Technotitlan.