Shutterstock

Steentijdvrouwen waren fantastische moeders

We dachten dat baby’s 10.000 jaar geleden massaal stierven, maar die theorie is nu ontkracht.

Archeologen vinden vaak graven met baby’s uit de steentijd, en daardoor zijn we in een fabeltje gaan geloven.

‘Veel mensen denken dat de babysterfte in de oudheid heel hoog was omdat er nog geen moderne geneeskunde was’, legt dr. Clare McFadden van The Australian National University uit. Haar studie heeft dit fabeltje ontkracht.

‘Men dacht dat maar liefst 40 procent van de steentijdbaby’s in het eerste levensjaar al stierf’, zegt McFadden. Maar dat percentage klopt helemaal niet. Samen met haar collega’s heeft ze statitistieken van 97 ontwikkelingslanden bestudeerd. De onderzoekers keken naar de getallen van de laatste 10 jaar om te ontdekken wat het eigenlijk betekent als het sterftecijfer hoog of laag is.

Volgens de Australische studie verbinden archeologen te veel conclusies aan vondsten van babygraven uit de steentijd.

© Shutterstock

Dezelfde situatie als in ontwikkelingslanden

McFadden zegt dat de situatie uit de steentijd kan worden vergeleken met die in ontwikkelingslanden en dat de babysterfte 10.000 jaar geleden zeker geen 40 procent was.

Als archeologen stuiten op een reeks babygraven uit de steentijd, betekent dat niet dat de moeders in die tijd niet goed voor hun kinderen konden zorgen. Het betekent wel dat de vrouwen in de steentijd veel kinderen kregen.

‘De graven uit die tijd vertellen ons veel over het aantal kinderen dat werd geboren, maar het zegt heel weinig over de hoeveelheid sterfgevallen’, legt McFadden uit.