Københavns Universitet

Steentijdmens droeg macabere sieraden

Uit een 9000 jaar oude vondst blijkt dat de inwoners van de eerste stad ter wereld een bizarre smaak hadden.

Çatalhöyük in het zuiden van Turkije wordt als de eerste stad ter wereld gezien. Tussen 7100 en 5700 v.Chr. woonden er zo’n 8000 mensen. En uit een nieuwe vondst blijkt dat die een behoorlijk macabere sieradensmaak hadden.

Bij opgravingen kwamen er twee mensentanden tevoorschijn. Daar waren gaten in geboord om er een draad door te kunnen trekken.

Volgens archeologen onder leiding van Scott Haddow van de universiteit van Kopenhagen droegen de inwoners mensentanden als sieraad.

De meeste mensen zullen dat enigszins onsmakelijk of macaber vinden, maar de archeologen zijn onder de indruk:

‘De tanden werden doorboord door mensen met de vereiste kennis van de technologie, de materialen en de werktuigen die er nodig zijn om dit lastige materiaal te bewerken.’

In het prehistorisch museum in Weimar bouwden Duitse deskundigen een model van de stad Çatalhöyük zoals die er in 7000 v.Chr. uitzag.

© Wolfgang Sauber, Museum for Prehistory in Thuringia

Waren het de tanden van opa?

Het is voor het eerst dat er in het Midden-Oosten dit soort sieraden zijn gevonden. Uit analyse van de tanden blijkt dat ze uit twee verschillende perioden komen en dat het om tanden van volwassenen gaat.

‘De materiaalkeuze en de relatieve zeldzaamheid duiden op een diepere, symbolische waarde,’ aldus de Deense archeologen.

Volgens de onderzoekers behoorden de twee tanden mogelijk toe aan belangrijke families, die ze wellicht droegen als beschermend amulet of om hun voorouders te gedenken.