© Flickr

De ondergang van de hobbit: Hielp de mens daar een handje bij?

Uit nieuwe opgravingen blijkt dat de hobbitachtige Homo floresiensis of Floresmens uit Indonesië veel eerder uitstierf dan gedacht. En mogelijk waren onze voorouders daar medeschuldig aan.

8 april 2016 door Andreas Ebbesen Jensen

De mensensoort Homo floresiensis heeft nooit lekker met zijn harige schouders tegen de moderne mens aangeschurkt op het Indonesische eiland Flores. Of in elk geval niet erg lang.

Uit nieuwe opgravingen en dateringen van botten van de hobbitachtige oermens, die in 2003 in de grot Liang Bua werden ontdekt, blijkt dat de Floresmens niet zoals gedacht 12.000 jaar geleden, maar minstens 50.000 jaar geleden leefde.

Mens is hoofdverdachte

Volgens de auteurs van een studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, is het waarschijnlijk geen toeval dat de ‘hobbits’ verdwenen rond de tijd dat de eerste moderne mensen in Australië aankwamen.

‘Voor mij is de vraag: “Zou de hobbit zijn uitgestorven als de mens niet aan land was gegaan op Flores?” En het antwoord is: “Nee.” Wij waren waarschijnlijk de bepalende factor in hun verdwijning,’ zegt Bert Roberts, geochronoloog aan de Australische universiteit van Wollongong en een van de auteurs van de studie, tegen Reuters.

We moeten leren van het verleden

Aangezien er geen bewijzen zijn gevonden dat de moderne mens eerder dan 11.000 jaar geleden op het eiland Flores is geweest, kunnen de onderzoekers nog niet aantonen dat onze voorouders schuld hadden aan de ondergang van de Floresmens.

Onderzoeker Matthew Tocheri, die ook deelnam aan de opgravingen, hoopt echter dat de vraag in de toekomst zal worden beantwoord. Voor ons eigen bestwil.

‘We moeten beter leren begrijpen waarom zij (Homo floresiensis, red.) uitstierven en wij overleefden, zodat we betere beslissingen kunnen nemen over de zorg voor onze planeet en elkaar in de toekomst.’

 

Bekijk ook ...