's Werelds oudste schrifttekens gevonden in Bulgarije
Een kleitablet uit Bulgarije duidt erop dat de vorm van schriftelijke communicatie die we vandaag de dag kennen, helemaal niet is ontstaan in Mesopotamië of Egypte, zoals tot dusver werd aangenomen – maar op de Balkan.

Het tablet dat net is gevonden in Bulgarije, is nog niet aan het publiek vertoond. Maar naar verluidt lijkt het op deze, die in 1969 in de plaats Gradeshnitsa zijn gevonden, ook in het Noord-Bulgarije.
In de regio Pleven in het noorden van Bulgarije dachten archeologen wat wijzer te worden over de Romeinse aanwezigheid op de Balkan.
Ze zochten naar een oude Romeinse vesting – maar er kwam heel iets anders uit de bodem tevoorschijn.
De archeologen stuitten namelijk op een nederzetting uit de kopertijd, en ze hebben een kleitablet gevonden dat volgens hen wel eens de ontdekking van de eeuw zou kunnen zijn.
Schriftelijke communicatie ontstond op Balkan
Het kleitablet is 7000 jaar oud en bevat zowel symbolen als schrifttekens. Daarmee is het schrift op het tablet 2000 jaar ouder dan het schrift van Mesopotamië en Egypte, dat tot voor kort werd beschouwd als het oudste ter wereld.
Volgens Volodya Popov, directeur van het historisch museum in Pleven, bewijst het tablet dat het allereerste geval van schriftelijke communicatie op de Balkan is ontstaan.
'Al onze informatie duidt erop dat hier de eerste vormen van schrift zijn ontstaan, waaruit 2000 jaar later de Egyptische hiërogliefen uit zijn voortgekomen,' aldus Popov.
Hij voegt eraan toe dat er in de regio 120 vergelijkbare voorwerpen zijn gevonden, en onderzoek daarvan kan zijn theorie bevestigen.
Kopertijd bracht wereldbeschaving voort
'De nederzetting en het kleitablet stammen uit de kopertijd. Hier is een wereldbeschaving geboren op de Balkan, en deze vormde de basis van alles wat we vandaag de dag kennen,' vertelt de museumdirecteur.
Tot dusver hebben alleen archeologen het 7000 jaar oude tablet onder ogen gekregen. In 2017 zal het aan het publiek worden getoond.