Cotswold District Council
Romeinse ruiterzwaarden

Zeldzame Romeinse ruiterzwaarden ontdekt met metaaldetector

Als er in Groot-Brittannië Romeinse zwaarden worden gevonden, zijn het meestal korte infanteriezwaarden. Maar een Britse amateurarcheoloog stuitte met een metaaldetector op twee zeldzame ruiterzwaarden.

Het Corinium Museum in het Engelse district Cotswold heeft de vondst bekendgemaakt van twee Romeinse ruiterzwaarden met gedeeltelijk bewaard gebleven houten schedes.

De zwaarden en een koperen schaaltje werden door de Engelsman Glenn Manning gevonden tijdens een bijeenkomst van detectoramateurs.

Manning besloot al snel om ze aan het plaatselijke museum in Cirencester te schenken.

‘Dit is een ongelooflijk belangrijke vondst. Deze twee zwaarden zijn het bewijs dat er Romeinse militairen in het noorden van het district Cotswold zijn geweest,’ zegt museumdirecteur Emma Stuart.

De authenticiteit van de zwaarden is vastgesteld door hoogleraar Simon James van de Universiteit van Leicester. Hij zegt: ‘Volgens mij is er nooit eerder meer dan één zwaard uit Romeins Britannia in vergelijkbare omstandigheden gevonden.’

Anders dan beroemd Romeins zwaard

De twee ruiterzwaarden zijn van het type spathas en zijn heel anders dan de infanteriezwaarden waar we meestal aan denken bij de Romeinen – de gladius.

De gladius is een klein, en kort steekwapen voor man-tegen-mangevechten, maar de spathas is een lang wapen waarmee een ruiter vijandelijke voetsoldaten kon raken.

Het is echter niet zeker dat de wapens echt van een Romeinse cavalerist afkomstig zijn. Archeologen denken dat ze dateren uit ongeveer de 3e eeuw, toen de Romeinse provincie Britannia zozeer geteisterd werd door bandieten en struikrovers dat iedereen een zwaard mocht dragen.

Nu zullen de zwaarden verder worden geanalyseerd met röntgenscans om meer te weten te komen over de herkomst ervan.

Het museum presenteert de ontdekking van de twee zwaarden.