Zeldzame Romeinse handelsschepen gevonden

Uit de vondst van twee Romeinse scheepswrakken in de Middellandse Zee blijkt dat de Romeinen zeewaardige schepen konden bouwen.

De houten schroeven zijn weggerot, maar de lading is er nog en bestaat onder meer uit amfora’s. Ook zijn er ankers en grote hoeveelheden serviesgoed gevonden.

Bij het Griekse eiland Korfoe zijn op 1200 en 1400 meter diepte twee Romeinse handelsschepen ontdekt. De wrakken werden gevonden toen een
onderzoeksschip met onbemande onderzeeërs en sonar een gebied van 200 vierkante kilometer doorzocht in de vaarwateren tussen Italië en Griekenland. Het doel was om te controleren of een nieuwe gasleiding geen belangrijk archeologisch materiaal zou vernietigen.

De schepen dateren uit de 3e eeuw. Er zijn sporen gevonden van de houten schroeven, die al zijn weggerot. Maar het grootste deel van de lading ligt zichtbaar op de zeebodem. De robotonderzeeërs hebben onder meer amfora’s voor voedsel en wijn gefilmd. Daarnaast zijn er ankers, bestek en ballaststenen gevonden.

Het gevonden type amfora werd in Noord-Afrika gemaakt. De onderzoekers denken daarom dat het schip onderweg was van Afrika naar Griekenland en een tussenstop maakte in Italië.

Uit de vindplaats van de scheepswrakken blijkt dat de Romeinse handelsschepen zeewaardig waren.

De vondst is sensationeel omdat er slechts één keer eerder zo’n oud schip zo diep in de Middellandse Zee is gevonden. Volgens maritiem archeoloog Brendan Foley blijkt hieruit dat de scheepvaart in die tijd veel verder was dan gedacht. Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat Romeinse schepen zich niet op open zee waagden.