Til venstre: Perzie (Mithras) Til højre: Griekenland (Bacchus)

Beschavingen - Romeinse Rijk

Waarom importeerden de Romeinen goden?

Waar haalden de oude Romeinen toch al hun goden vandaan?

De Romeinse godenwereld was sowieso al gigantisch, dus een paar goden meer of minder maakte voor de Romeinen geen verschil.

Tolerantie was voor hen de eenvoudigste manier om alle verschillende culturen en geloven waaruit het Romeinse Rijk gaandeweg ging bestaan, te integreren.

Bovendien waren de Romeinen heel bijgelovig en veroordeelden ze de goden van andere volkeren niet uit vrees voor ongeluk, ziekte en andere straffen. De verering van de goden van veroverde landen drong langzaam door tot in Rome en werd soms ook overgenomen door de Romeinen.

Zonnegod Mithras

Mithra was een Perzische zonnegod die in de 2e en 3e eeuw n.Chr. zijn intrede deed in Rome onder de naam Mithras. Hier werd hij de god voor koningen, recht en contracten. De god was vooral populair bij Romeinse soldaten. Vrouwen waren uitgesloten van de cultus.

God van de wijn Bacchus

De Romeinen waren dol op de Griekse wijngod Dionysos, die ze Bacchus noemden. Toen de geheime bijeenkomsten van de cultus ontaardden in orgiën, gebood de overheid dat de god alleen nog in groepjes van maximaal vijf mensen mocht worden vereerd.

Lees ook:

Romeinse Rijk

21 bijzondere feiten over het Romeinse Rijk

12 minuten
Romeinse Rijk

Romeinen kochten goedkope vakantiesouvenirs

2 minuten
Romeinse Rijk

Sluwe schoonheid sticht Romeinse keizerdynastie

4 minuten
Meest populair

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!