Vogels badderden in Romeinse schaal

Een gepensioneerde Engelsman dacht het perfecte vogelbadje te hebben gevonden voor in zijn tuin. In werkelijkheid had hij een bijna 2000 jaar oude Romeinse vijzel in handen.

Er ontbreekt een stukje van de rand, maar verder is de Romeinse vijzel nog intact.

© Warwickshire County Council's Heritage and Culture Museum

10 jaar genoot Ray Taylor uit het Engelse Alcester al van het uitzicht op zijn zelfgemaakte vogelbadje. Hij had het gemaakt van een aardewerken schaal die hij in zijn tuin vond toen hij rabarber wilde planten.

'Ik dacht er niet echt over na. Het leek me gewoon een oude schaal, die ik mooi kon gebruiken als vogelbadje,' zegt hij.

Onlangs bracht hij de schaal echter naar het plaatselijke museum. En dat bleek een goed idee: de schaal stamt namelijk uit de laatste jaren van het Romeinse Rijk.

Dochter stuurde vader naar museum

Taylors dochter raadde hem aan de schaal te laten onderzoeken. Ze had een expositie over het Romeinse Rijk bezocht en zag overeenkomsten tussen het vogelbadje en de artefacten die ze daar had gezien.

'Ik was het met haar eens en zette de schaal in de garage om hem weg te brengen. Maar vervolgens vergat ik het en bleef hij daar twee jaar staan,' vertelt Ray Taylor.

Kort geleden dacht hij er echter weer aan en bracht hij de schaal eindelijk naar het museum voor erfgoed en cultuur van het graafschap Warwickshire, waar conservator Sara Wear de schaal dateerde op de 2e à 3e eeuw n.Chr.

Een Romeinse vijzel

Wear wist bovendien te vertellen dat de schaal een mortarium was – een Romeinse vijzel.

Daarmee vermaalden de Romeinen kruiden, specerijen en andere ingrediënten voor de pittige sauzen die ze graag door hun eten deden – vaak om te verhullen dat het vlees niet vers was.

Ray Taylor heeft de vijzel gedoneerd aan de Romeinse expositie van het museum.