Historic Environment Scotland & Shutterstock
Romeins fort Muur van Antoninus

Verloren Romeins fort gevonden aan het ‘einde van de wereld’

In 142 n.Chr. besloot keizer Antoninus Pius een enorm verdedigingssysteem te bouwen, zo noordelijk als de Romeinen ooit waren gegaan. Nu hebben archeologen een fort van het gedoemde project gevonden.

Niet alleen keizer Hadrianus bouwde muren om het noorden van Brittannië te beschermen tegen de Kelten.

Keizer Antoninus Pius bouwde vanaf 142 n.Chr. een 65 kilometer lange muur door Schotland, versterkt met talrijke forten. De meeste forten zijn verdwenen, maar met behulp van de nieuwste technologie hebben archeologen van Historic Environment Scotland een van de oude verdedigingswerken ontdekt vlak bij Glasgow.

Historici vermoedden al langer dat er een fort moest zijn in dat gebied, want het werd in 1707 door een plaatselijke antiquair beschreven.

De afgelopen 50 jaar zijn er talloze onderzoeken gedaan, maar tevergeefs. Deze keer probeerden archeologen het gebied te onderzoeken met zogeheten gradiometrie, waarmee magnetische fluctuaties onder de grond worden gemeten zonder ook maar één opgraving. Met deze nieuwe technologie kon een schets van het verleden worden gemaakt.

Schotland georadar

De omtrek van het fort kon worden gelokaliseerd met de radartechnologie gradiometrie. Een apparaat meet de magnetische fluctuaties onder de grond, die bijvoorbeeld door stenen muren komen.

© Historic Environment Scotland

De Romeinen gaven de muur al snel op

Het is pas het tiende fort dat bij de muur is gevonden. Archeologen denken dat er ooit 41 forten bij de muur stonden, iets meer dan een kilometer uit elkaar.

De muur was een poging van keizer Antoninus Pius om de vijanden, de Picten, verder naar het noorden te dwingen.

Met behulp van het grote bouwwerk, dat in 12 jaar gebouwd werd, verschoof hij in 154 n.Chr. de grens naar ongeveer 160 kilometer ten noorden van de muur van Hadrianus.

Maar al snel bleek de opgave te groot. Slechts acht jaar na voltooiing ervan werd de machtige muur verlaten. In 162 n.Chr. trokken de Romeinen zich terug tot de Muur van Hadrianus, die tot in de 4e eeuw in gebruik bleef.

Romeins fort Muur van Antoninus

Op deze tekening is te zien hoe de forten langs de Muur van Antoninus eruitzagen.

© Historic Environment Scotland