Twee speelgoedzwaarden gevonden onder Romeins fort

Het Romeinse fort Vindolanda levert opnieuw een archeologische sensatie: in de grond onder het fort zijn twee speelgoedzwaarden gevonden, die in bijzonder goede staat verkeren.

De speelgoedzwaarden zijn van hout gemaakt.

© The Vindolanda Trust

Speelden Romeinse soldatenkinderen oorlogje in hun vrije tijd?

Daar lijkt het wel op sinds er een nieuwe vondst is opgedoken rond het Romeinse fort Vindolanda.

Hier zijn twee speelgoedzwaarden aangetroffen. Ze zijn in zo’n goede staat dat het volgens de archeologen niet moeilijk is om je voor te stellen hoe ‘kleine meisjes en jongens hun vaders en broers nadeden en soldaatje speelden’.

Groot enthousiasme over vondst

De bodem onder Vindolanda is voor een groot deel zuurstofloos, wat ideaal is voor het conserveren van oude artefacten.

Het is dan ook lang niet voor het eerst dat Vindolanda een archeologische sensatie levert. In juli dit jaar dook er nog een verzameling vrij gave brieven op in de grond onder het fort.

‘Ik had nooit gedacht dat we zo’n spectaculaire vondst zouden doen,’ zei Andrew Birley, die de opgravingen bij Vindolanda leidt, destijds. En over de nieuwe vondst is hij al even enthousiast.

‘Zo’n vondst is zeer zeldzaam – normaal vind je zulke complete exemplaren alleen in musea,’ aldus Birley tegen LiveScience.

Noordergrens van het Romeinse Rijk

Het fort Vindolanda is eind eerste eeuw gebouwd aan de grens tussen het Romeinse Rijken de nog vrije Britse territoria in het noorden.

Waarschijnlijk woonden er zo’n 1000 Romeinse soldaten in het fort samen met hun vrouwen, kinderen en slaven. Dat er ook kinderen waren, bevestigt de recente vondst van de twee speelgoedzwaarden.