Bridgeman

Stoute dichter schreef Romeinse versiergids

In ‘De kunst van de liefde’ gaf de dichter Ovidius de Romeinen versiertips. De Romeinen smulden ervan, maar Ovidius joeg de keizer tegen zich in het harnas.

Versiergids voor de Romeinen

Alles is geoorloofd.

Dat is in het kort gezegd de inhoud van de eerste versiergids ter wereld, die de Romeinse dichter Ovidius rond het begin van de jaartelling uitgaf.

Het boek heet De kunst van de liefde (Ars Amatoria), en de 43-jarige poëet was gul met tips voor de Romeinen.

Hij maakte er geen geheim van dat het vooral de bedoeling was dat de lezers een scheve schaats reden, waarmee hij de strenge (en impopulaire) zedenwetten die keizer Augustus in 18 v.Chr. had ingesteld, aan zijn laars lapte.

Lees ook: Zo werd er vroeger gedatet

Met de maatregelen hoopte de keizer een eind te maken aan losbandigheid. Romeinen van stand mochten alleen nog aan seks binnen het huwelijk doen – en zouden hopelijk meer kinderen krijgen.

Op buitenhuwelijkse seks stond verbanning en inbeslagname van eigendommen.

Vrouwen die ontrouw waren geweest, mochten gedood worden door familieleden, en een man was verplicht zich van een ontrouwe echtgenote te laten scheiden, anders werd hij als pooier beschouwd.

De liefdesgedichten van Ovidius zijn een bron van informatie over het leven en de denkbeelden van de Romeinen.

© Bridgeman

Keizer Augustus verbant Ovidius

Aanvankelijk leek Ovidius weg te komen met zijn gewaagde boek, maar in 8 n.Chr. werd het vonnis geveld: Ovidius werd verbannen door Augustus.

In Rome ging het gerucht dat Ovidius op de hoogte was geweest van een complot tegen de keizer, maar historici zijn het erover eens dat het ‘liefdesboek’ de eigenlijke reden was.

Augustus had op een kans gewacht om zich te ontdoen van de lastige dichter.

Ovidius werd naar een dorp aan de Zwarte Zee gestuurd, waar hij een kleine tien jaar later stierf. Zijn vrouw, dochter en zijn geliefde Rome heeft hij nooit meer gezien.

Dit zijn de 7 versiertips van Ovidius:

1. Geur

De Romeinen zagen er graag goed uit. Ze poetsten hun tanden met een takje en hadden speciale instrumenten om hun nagels te doen.

© Zigzagza/Heritage Image Partnership

Ruik niet naar geit

Een man moet zichzelf thuis goed voorbereiden op een date, zo stelde Ovidius.

Zijn haar moet goed zitten, net als zijn kleren en schoenen, en hij moet lekker ruiken: ‘Zorg ervoor dat je geen slechte adem hebt en dat je okselzweet niet naar geit ruikt.’ Make-up is echter niets voor een echte man, en hij mag onder geen beding zijn benen scheren.

2. Goede vrienden

De man kan proberen medelijden op te wekken bij zijn uitverkorene door er bewust slecht uit te zien.

© Ablestock

Ga achter vrouwen aan die je kent

Voor een onervaren Romein is het aan te raden om vrouwen te versieren die hij al kent. Omdat een afwijzing altijd tot de mogelijkheden behoort, stelde Ovidius meerdere strategieën voor.

Zo kan een man doen of hij alleen uit is op vriendschap, en stiekem hopen dat zij verliefd op hem wordt. Als dat niet werkt, kan hij haar medelijden proberen te wekken door zich met schmink bleek te maken, zodat het lijkt of hij niet kan slapen vanwege liefdesverdriet.

3. Zingen & dansen

Vrouwen kunnen veel leren van de versiertips van professionele danseressen.

© Ullstein Bild

Zing, dans en laat je schouders zien

Een goede stem maakt een lelijk meisje een stukje mooier, aldus Ovidius, en hij beveelt vrouwen aan naar het theater te gaan om iets op te steken. Met nieuwe dansen en liederen kun je jezelf van je beste kant laten zien, het liefst met een ontblote arm en schouders.

4. Intimiteit

De zenuwslopende paardenrennen in Circus Maximus waren de perfecte plek voor een flirtpartij.

© Heritage image partnership

Ga dicht tegen elkaar aan zitten op de tribune

Wedrenbanen, theaters en arena’s voor gladiatorengevechten zijn perfecte versierplekken. Hier kan een man dicht naast een vrouw gaan zitten, haar dijbeen met het zijne aanraken en stofjes van haar jurk vegen terwijl het hart hem in de keel klopt.

Een extra tip is de namen van de artiesten te noemen en hopen dat de dame in kwestie niet doorheeft dat hij ze ter plekke verzint.

5. Discretie

© Heritage image partnership

Wis de sporen van je liefdesbrieven uit

De Romeinen schreven brieven op perkament of houten tabletten, soms met een laag was. Ovidius raadt hen aan om vooral liefdesbrieven te schrijven:

‘Vaak heeft een goed geschreven brief een hart op hol gebracht.’

Maar je moet wel discreet te werk gaan. Alle sporen van brieven aan vorige liefjes moeten zorgvuldig van de wastablet gewist worden. En vooral vrouwen mogen de brieven alleen aan hun trouwste bedienden meegeven.

6. Drink, maar met mate

Ovidius legde uit dat de Romeinen gepassioneerder en ongeremder werden van wijn, en dat ze meer praatten en lachten.

© Brigdeman

Laat de wijn zijn werk doen, maar er zijn grenzen

Wijn drinken is goed voor de lust, maar niet voor het beoordelingsvermogen. Veel mannen zijn zich een hoedje geschrokken toen ze zagen naast wie ze wakker werden, waarschuwde Ovidius.

En als een man niet op zijn benen kan blijven staan, zijn zijn kansen verkeken.

7. Afrodisiaca

© Botanical.com

Liefdesmiddeltjes als ‘Spaanse kamille’ zijn oplichterij en vergif, zo meende Ovidius. Een man houdt niets anders over aan dergelijke kruiden dan een pijnlijke tong en heel veel speeksel.

Een lustopwekkend liefdesmaal met je uitverkorene werkt een stuk beter, bijvoorbeeld een lekkere salade met pijnboompitten, honing en eieren. Het effectiefste potentiemiddel is volgens Ovidius echter een nieuwe partner.