Associazione Cocceius
Napels aquaduct Aqua Augusta

Speelplaats blijkt Romeins aquaduct

Dankzij herinneringen aan spelletjes in een stel tunnels kwamen Italiaanse archeologen een van de grootste aquaducten van Rome op het spoor. Er valt wellicht duizenden jaren oude biologische informatie te halen.

Onlangs kwam het Italiaanse archeologen ter ore dat kinderen uit de buurt van Napels zo’n 40 jaar geleden in enkele lange, smalle tunnels speelden. De beschrijvingen kwamen hun bekend voor: konden het Romeinse aquaducten zijn?

En inderdaad: aan de hand van de verhalen van de inmiddels volwassen bewoners vonden ze een tot dan toe onbekend deel van Aqua Augusta, een aquaduct dat tussen 30 en 20 v.Chr. gebouwd werd om drinkwater naar de vele villa’s en andere bebouwing aan de Golf van Napels te brengen.

De archeologen zijn in hun nopjes met de ontdekking, want Aqua Augusta was een van de grootste en meest complexe aquaducten, van het Romeinse Rijk, maar er is weinig over bekend.

Napels aquaduct Aqua Augusta

‘Door sommige delen kon je alleen plat op je buik kruipen,’ zegt een van de onderzoekers over het oude aquaduct.

© Associazione Cocceius

Belangrijke informatie

De non-profitorganisatie Associazione Cocceius stuurde een team speleologen (grotonderzoekers) de ruim 2000 jaar oude tunnels in. Op hun foto’s is een dikke laag afzettingen te zien op de bodem van het aquaduct.

Die afzettingen kunnen belangrijke biologische informatie bevatten, aldus aquaductdeskundige Rabun Taylor van de University of Texas.

De vondst ‘kan ons wellicht veel vertellen over het lokale klimaat gedurende honderden jaren, toen het water stroomde,’ zegt hij. De kalkafzettingen uit het water ‘hopen zich jaarlijks op als jaarringen en kunnen isotopisch geanalyseerd worden om een beeld te geven van temperatuur en neerslag,’ voegt Taylor eraan toe.