Ruim 30.000 Romeinse munten gevonden bij Sardinië

Glimmend metaal voor de kust van Sardinië trok onlangs de aandacht van een amateurduiker. De ontdekking bracht archeologen naar wat wel eens een van de grootste Romeinse muntvondsten ooit zou kunnen zijn.

Romeinse munt, Sardinië, Arzachena

De munten zijn zeer goed bewaard gebleven: tot nu toe zijn er slechts vier beschadigde exemplaren gevonden.

© Ministero della cultura

Bij de plaats Arzachena aan de noordoostkust van Sardinië deed een duiker onlangs een bijzondere ontdekking.

In een kuil in de zanderige zeebodem, tussen schelpen en steentjes, glinsterden enkele metalen rondjes.

Door de inscripties op de stukken metaal eens goed te bekijken ontdekte de duiker dat het munten uit de oudheid waren.

Er werden archeologen bij geroepen om het vermoeden te bevestigen. De munten waren geslagen in de Romeinse tijd, en het waren er veel – heel veel.

De archeologen schatten dat de vondst 30.000 tot 50.000 munten behelst, die geslagen zijn tussen 324 en 340 n.Chr.

Daarmee is het de grootste muntvondst die ooit in Italië is gedaan. Als de schatting klopt, komen we zelfs in de buurt van de grootste Romeinse muntvondst ooit: de zogenoemde Frome Hoard. Deze werd in 2010 ontdekt bij Somerset in Engeland en omvatte 52.503 Romeinse munten.

Het Italiaanse ministerie van Cultuur is ook erg enthousiast.

‘De schat die in de wateren bij Arzachena is gevonden, is een van de belangrijkste muntvondsten van de afgelopen jaren,’ zegt Luigi La Rocca, directeur-generaal van ABAP, het Departement Archeologie, Kunst en Natuurlijke Landschappen van het Italiaanse ministerie van Cultuur.

Romeinse munt, Sardinië, Arzachena

De munten zijn zogeheten follis, een vooral bronzen munteenheid die voor het eerst werd geslagen in 294 onder keizer Diocletianus.

© Ministero della cultura

Vondsten bieden nieuwe inzichten in Romeinse handelsbetrekkingen

Naast de munten vonden archeologen ook een aantal amforen, wat erop duidt dat de objecten afkomstig zijn van een van de vele scheepswrakken die in het gebied moeten liggen.

De archeologen blijven de vindplaats onderzoeken en hopen meer te weten te komen over het Romeinse Rijk en zijn handelsbetrekkingen.

‘De restauratie en conservering van de munten en ander materiaal dat we hebben gevonden, zal ons helpen om de context waarin de vondst is gedaan beter te begrijpen,’ schrijft het Italiaanse ministerie van Cultuur in een bericht.

VIDEO: Kijk hoe archeologen de munten van de zeebodem halen

Video