Vindolanda Trust
Leren muis Vindolanda Romeins

Romeinse speelgoedmuis verrast archeologen

Het Romeinse fort Vindolanda bij de Muur van Hadrianus in Noord-Engeland heeft weer een verrassing opgeleverd.

Bij het doornemen van duizenden ongesorteerde vondsten uit het Romeinse fort Vindolanda in Engeland vonden onderzoekers een bijna 2000 jaar oude muis – van leer.

‘Dit is een fantastisch voorwerpje. Zoiets hadden we niet verwacht,’ zegt curator Barbara Birley van het museum van Vindolanda tegen de krant The Observer.

De leren muis werd gevonden toen de museummedewerkers de coronaquarantaine gebruikten voor het doornemen van duizenden leren voorwerpen in het magazijn, die door de jaren heen in het fort zijn gevonden.

Het leer komt onder meer van schoenzolen, tenten en paardentuigen van de legionairs.

Leren muis Vindolanda Romeins

De archeologen vonden het leren muisje bij het doornemen van duizenden ongesorteerde leervondsten, die in de loop der tijd zijn opgegraven in het Romeinse fort Vindolanda. Tot op heden zijn er ruim 7000 vondsten van organisch materiaal gedaan in het beroemde fort.

© Vindolanda Trust

Gevonden in woning van commandant

Volgens de registratie is het muisvormige stuk leer gevonden in 1993, toen archeologen een gebouw uitgroeven dat omstreeks 105-130 n.Chr. had toebehoord aan de hoofdofficier van het fort.

Op dat moment werd het fort bemand door de 1e Tungrische Cohorte, die geronseld was in het huidige België.

Volgens Barbara Birley kan een legionair de muis voor de gein hebben gemaakt. ‘Als je in een donkere Romeinse ruimte aan het werk was – binnen was immers niet veel licht – dan had je vast gedacht dat het een echte muis was,’ legt Birley uit.

Leren muis Vindolanda Romeins

De muis is 12 centimeter lang, en de onbekende maker heeft er een vacht en oogjes op aangegeven.

© Vindolanda Trust

Mogelijk gemaakt voor een kind

De muis kan volgens haar echter ook gemaakt zijn voor een kind, want de archeologen weten dat er kinderen in het fort verbleven.

Het was Romeinse soldaten verboden om te trouwen, maar velen kregen toch kinderen met lokale vrouwen, die buiten het fort woonden.

Het leren muisje met de raadselachtige voorgeschiedenis zal nu tentoongesteld worden in het museum van Vindolanda.