Bij het doornemen van duizenden ongesorteerde vondsten uit het Romeinse fort Vindolanda in Engeland vonden onderzoekers een bijna 2000 jaar oude muis – van leer.
‘Dit is een fantastisch voorwerpje. Zoiets hadden we niet verwacht,’ zegt curator Barbara Birley van het museum van Vindolanda tegen de krant The Observer.
De leren muis werd gevonden toen de museummedewerkers de coronaquarantaine gebruikten voor het doornemen van duizenden leren voorwerpen in het magazijn, die door de jaren heen in het fort zijn gevonden.
Het leer komt onder meer van schoenzolen, tenten en paardentuigen van de legionairs.
Gevonden in woning van commandant
Volgens de registratie is het muisvormige stuk leer gevonden in 1993, toen archeologen een gebouw uitgroeven dat omstreeks 105-130 n.Chr. had toebehoord aan de hoofdofficier van het fort.
Op dat moment werd het fort bemand door de 1e Tungrische Cohorte, die geronseld was in het huidige België.
Volgens Barbara Birley kan een legionair de muis voor de gein hebben gemaakt. ‘Als je in een donkere Romeinse ruimte aan het werk was – binnen was immers niet veel licht – dan had je vast gedacht dat het een echte muis was,’ legt Birley uit.
Mogelijk gemaakt voor een kind
De muis kan volgens haar echter ook gemaakt zijn voor een kind, want de archeologen weten dat er kinderen in het fort verbleven.
Het was Romeinse soldaten verboden om te trouwen, maar velen kregen toch kinderen met lokale vrouwen, die buiten het fort woonden.
Het leren muisje met de raadselachtige voorgeschiedenis zal nu tentoongesteld worden in het museum van Vindolanda.