A. Valois, Inrap
Romeinse veldfles Frankrijk

Romeinse soldaat offerde zijn veldfles aan de goden

De veldfles was een vast onderdeel van de uitrusting van de Romeinse soldaten, maar tot op heden zijn er maar weinig gevonden.

In het stadje Seynod in Zuid-Frankrijk hebben archeologen een verbazend goed bewaarde veldfles van een Romeinse legionair opgegraven.

‘Het is een buitengewone vondst, gelet op de staat van de fles,’ zegt archeoloog Carlo Di Clemente van Inrap, het nationale archeologische instituut van Frankrijk, tegen Franse media.

Begraven bij heiligdom

De circa 1700 jaar oude metalen fles werd ontdekt toen archeologen in het kader van een nieuwbouwproject de resten van een Romeins heiligdom opgroeven.

Volgens de onderzoekers lag de veldfles begraven in een van de 42 gaten in de grond waarin de Romeinen waarschijnlijk offers voor de goden achterlieten.

Veldfles Frankrijk Romeins

De fles werd gevonden in een gat in de grond bij een heiligdom waar de Romeinen destijds geschenken offerden aan de goden.

© P. -A. Donze, Inrap

De fles, die de Romeinen een laguncula noemden, was onderdeel van de standaarduitrusting van de Romeinse soldaten.

Volgens de archeologen is hij gemaakt van twee ronde ijzeren platen, die aan elkaar zijn gezet met een randbeslag van een koperlegering. Verder heeft de fles een koperen dop en hengsel.

Verrassende inhoud

Toen experts de binnenkant van de fles onderzochten, vonden ze sporen van gierst, bramen, melk en plantaardige olie. Het mengsel lijkt te zijn verhit, en daarom denken de onderzoekers dat de fles met inhoud een voedseloffer aan de goden was.

Mogelijk offerde een Romeinse legionair de fles en de inhoud ervan aan de goden in de hoop dat deze een zieke vriend of familieleden in nood zouden helpen.