Daarom denken de archeologen dat het stenen reliëf de Romeinse vruchtbaarheidsgod Priapus voorstelt, die steevast wordt afgebeeld met een enorm lid en vaak met een cornucopia.
Het reliëf kan dus een poging zijn geweest om een wit voetje te halen bij Priapus, bijvoorbeeld in tijden van slechte oogsten. Of misschien vroeg een man de god gewoon om hulp omdat zijn vrouw niet zwanger werd.
Delen van reliëf ontbreken
Het reliëf meet 57 bij 42 cm, maar volgens de archeologen kan het nog andere motieven bevat hebben, want het bovenste kwart ontbreekt.
Niettemin is het een unieke vondst, die professor Jesús Moratalla, die de opgraving leidde, ‘een reliëf van ongelooflijk historisch belang’ noemt.
Priapus was ook een Romeinse god die geluk bracht, en dit kan eveneens het doel zijn geweest van het reliëf.
Het fort waarin het werd gevonden, lijkt te zijn gebouwd door rebellen tijdens de Sertoriaanse Oorlog (80-72 v.Chr.), een burgeroorlog tussen opstandelingen en de Romeinse Senaat onder leiding van Sulla.
Of de gebeden van de rebellen tot Priapus hebben gewerkt is moeilijk te zeggen. Ze verloren de burgeroorlog, maar de Romeinse generaal Pompeius behandelde hen zeer humaan en liet de meesten in leven, wat niet gebruikelijk was als Rome een opstand neersloeg.