Museum of London Archaeology, Shutterstock

Romeinse slaaf gevonden in Engeland

Voorheen konden archeologen slechts vermoeden dat ze Romeinse slaven hadden ontdekt. Maar nu hebben de Britten een lijk met een Romeinse keten gevonden.

Bouwvakkers deden een spectaculaire vondst bij het uitgraven van de fundering voor een serre in Great Casterton 150 kilometer boven Londen. Ze stuitten op een skelet dat niet alleen uit de tijd van de Romeinse bezetting bleek te stammen, maar ook boeien om zijn enkels had.

Britse archeologen spreken van ‘het meest overtuigende voorbeeld van het stoffelijk overschot van een Romeinse slaaf dat tot dusver in Groot-Brittannië is gevonden’.

Opgravingsleider Michael Marshall van het Museum of London Archaeology is enthousiast:
‘Het is van groot belang dat we nu de kans hebben om het lichaam te bestuderen van iemand die hoogstwaarschijnlijk een slaaf was.’

Op deze tekening zie je dat de enkels van de Romeinse slaaf geboeid waren.

© Museum of London Archaeology

Man leefde 1700 jaar geleden

Voorheen konden onderzoekers er slechts naar gissen of ze een slaaf hadden gevonden. Maar gezien de bescheidenheid van het graf en de slijtagesporen op de botten kon dit skelet worden gecategoriseerd als het overschot van een Romeinse slaaf. Waarom de slaaf uit Great Casterton geboeid is begraven, is nog een raadsel.

Het skelet wordt nader onderzocht, en de archeologen hopen zo meer te ontdekken over de omstandigheden van Romeinse slaven. Bij voorlopig onderzoek is letsel gevonden dat wijst op een val of klap of op een leven van zwaar fysiek werk. De man overleed tussen 226 en 427 n.Chr. en werd 26-35 jaar.