PRISMA ARCHIVO/Imageselect & Shutterstock
Romeinse sleutels leken sterk op die van nu

Romeinse Rijk zat totaal op slot

Er was veel criminaliteit in het Romeinse Rijk, maar geen politie. Om hun huizen en bezittingen te beschermen, zetten de Romeinen overal sloten op.

Romeinse burgers waren op zichzelf aangewezen als het erom ging hun familie en bezittingen tegen criminelen te beschermen. Rijke mensen lieten hun huis bewaken door slaven, maar die waren ook niet altijd te vertrouwen.

Veel Romeinen kozen er daarom voor zich te barricaderen, en de slotenmakers moesten steeds ingenieuzere sluitingsmechanismen ontwikkelen.

Klik op de video om dit Romeinse hangslot te bekijken

Dit Romeinse hangslot is gevonden in Carnuntum in het oosten van het huidige Oostenrijk. De slotkast wordt beschermd door het gezicht van een godin en kan worden opgeklapt om de sleutel erin te steken en de beugel achterop te openen. Het slot meet circa 4 cm. Landessammlungen Niederösterreich, Neder-Oostenrijk 3D

Vroege sloten waren van hout en bestonden uit een grendel die horizontaal op de binnenkant van de deur zat. Als de eigenaar het huis verliet, schoof hij een primitieve sleutel door een gat in de deur.

De sleutel was een L-vormige metalen stang met aan de korte kant twee tot vier kleine tanden. Onder op de grendel zaten overeenkomstige gaatjes, en als de sleutel de gaatjes pakte, kon je de grendel in een holte in het kozijn schuiven en zo de deur sluiten.

Je hoefde echter geen crimineel genie te zijn om de versperring te forceren. Het vergde alleen wat geduld.

Slotenmakers beseften dat ze het moeilijker moesten maken om de sleutel te kopiëren. De oplossing was om de tanden uniek te maken (zoals nog steeds gebeurt), zodat het slot maar met één specifieke sleutel kon worden geopend.

Bekijk een Romeinse sleutel

Deze Romeinse sleutel werd gevonden in Carnuntum en dateert uit de 2e eeuw. Hij wordt een ringsleutel genoemd omdat je hem als ring of aan een ketting kon dragen. De sleutel heeft maar liefst 10 tanden in een speciaal patroon, dat overeenkwam met een soortgelijk patroon in het slot. Landessammlungen Niederösterreich, Neder-Oostenrijk 3D

Overal een slot op

De nieuwe sloten werden gemaakt van ijzer, maar leken verder sterk op de oude van hout.

Zo bestond het slot nog altijd uit een grendel, die met behulp van de sleutel opzij werd geschoven om de deur op slot te doen.

Zelfs met de deur op slot en vergrendeld voelden de Romeinen zich niet veilig.

VIDEO: Zo werkten Romeinse sluitingsmechanismen

In deze video zie je hoe het meest gebruikte Romeinse slot werkte.

Om hun waardevolle spullen verder te beveiligen, voorzagen ze ook kisten en schrijnen van slotjes. De duurste kisten hadden een ingebouwd slot, dat sterk leek op het voordeurslot.

Ze waren alleen zo klein dat je de sleutel als ring of aan een ketting kon dragen.

Dit gold ook voor de sleutels van de hangsloten die slotenmakers maakten. Sommige sloten waren zo klein dat de Romeinen ze konden meenemen op reis, om zich overal waar ze kwamen te beschermen.

Romeinse hangsloten leken op die van nu

Dit ijzeren hangslot komt uit een Romeinse villa in het huidige Portugal en dateert vermoedelijk uit de 4e eeuw. Het 8 cm grote hangslot lijkt sterk op de huidige hangsloten en heeft zelfs een metalen klepje om het sleutelgat te beschermen. © Global Digital Heritage

Als extra beveiliging hadden sommige huizen een speciale kamer voor waardevolle spullen.

Zo ook het Huis van Menander in Pompeï.

De eigenaar, de welgestelde Quintus Poppaeus, bewaarde zijn vermogen in een kamer met dikke muren in de kelder – achter slot en grendel uiteraard.

Romeinen gebruikten geldkisten voor hun kostbaarheden

Rijke Romeinen bewaarden hun kostbaarheden in zware geldkisten, die ook op slot konden. Deze kist komt uit Pompeï.

© Realy Easy Star/Imageselect

Romeins slot van hout en brons

Dit ronde slot is ook gevonden in Carnuntum. De buitenkant van het slot is van brons en de binnenkant is gemaakt van hout, waarvan de resten nog te zien zijn. De diameter is 3,5 cm. Landessammlungen Niederösterreich, Neder-Oostenrijk 3D