Johan Rönnby & Shutterstock
Romeinse munten Gotska Sandön

Romeinse munten gevonden op verlaten eiland in de Oostzee

De Romeinen zijn nooit ver de Oostzee op gevaren – in elk geval niet voor zover bekend. Dus wat doen bijna 2000 jaar oude Romeinse munten op een onbewoond Zweeds eiland?

Hoe zijn ze hier beland? Dat vragen Zweedse archeologen zich af sinds ze twee Romeinse muntjes hebben gevonden op het onbewoonde eiland Gotska Sandön.

De munten komen uit de tijd van keizer Trajanus (98-117 n.Chr.) en keizer Antoninus Pius (138-161 n.Chr.), maar het is een raadsel hoe ze terecht zijn gekomen op een afgelegen eiland midden in de Oostzee, dat in de Romeinse tijd onbewoond was.

Een van de vinders van de munten, archeoloog Johan Rönnby van de Södertörn-universiteit in Stockholm, legt uit dat de Romeinse munten ook veel later nog kunnen zijn gebruikt.

Ze waren namelijk van zilver en behielden na de val van het Romeinse Rijk in de 5e eeuw grotendeels hun waarde.

Gotska Sandön

Het verlaten eiland Gotska Sandön is alleen gebruikt als tussenstation voor vissers en smokkelaars, en soms kwamen er schipbreukelingen terecht.

© Johan Rönnby

Mogelijk afkomstig van schipbreuk

Maar hoe zijn de munten op Gotska Sandön beland? Volgens Rönnby kan het zijn dat ze met schipbreukelingen op het eiland terecht zijn gekomen. Het vaarwater rond het eiland is notoir gevaarlijk en heeft in de loop der tijd aan veel zeelieden het leven gekost.

Hoewel de Romeinen over de Oostzee schreven, duidt niets erop dat ze er zelf zijn geweest.

‘Het is niet waarschijnlijk dat het een Romeins schip was,’ zegt Rönnby. Er zijn eerder Romeinse munten gevonden op het Zweedse eiland Gotland, maar hier woonden wel mensen, dus het kan zijn dat de munten daar via de handel terecht zijn gekomen.

Maar de herkomst van de munten op Gotska Sandön blijft vooralsnog een raadsel. ‘We weten gewoon niet hoe ze daar zijn gekomen,’ besluit de archeoloog.

Romeinse munten Gotska Sandön

De twee gevonden munten zijn Romeinse denarii. De ene dateert uit de regeerperiode van keizer Trajanus (98-117), de andere uit de tijd van keizer Antoninus Pius (138-161).

© Johan Rönnby