Highways England, Historia

Romeinse molensteen met fallus gevonden

Britse onderzoekers zijn in hun nopjes met de zeldzame steen, die nieuw licht werpt op de Romeinse liefde voor symbolen van mannelijkheid.

Toen er in 2018 een snelweg werd aangelegd in Engeland, doken er maar liefst 300 antieke handmolens op. Sindsdien zijn Britse archeologen bezig met het schoonmaken van de molensteentjes, en op een ervan stond een uniek motief: een fallussymbool.

De molensteen is niet veel groter dan een pizzabord en stamt uit de tijd dat Engeland de Romeinse provincie Britannia was en de Britten onder invloed stonden van de Romeinse cultuur.

Deze zeer mannelijke figuur is bij opgravingen in Pompeï gevonden.

© Marie-Lan Nguyen

Volgens de bijgelovige Romeinen beschermden fallussen tegen boze geesten en onheil. De keizerlijke legionairs droegen dan ook een fallusamulet als ze ten strijde trokken.

Romeinse handmolens bestonden uit twee zware stenen. De steen met het fallussymbool lag bovenop.

© Highways England

Fallussen waren overal

In Britannia en de rest van het Romeinse Rijk prijkten overal fallussymbolen: op de muren van badhuizen, boven de deur van woonhuizen en op huismuren. Zelfs een belangrijk gereedschap als een steen van een handmolen werd er blijkbaar mee versierd.

De Britse archeologen zijn in hun nopjes, want het is een uiterst zeldzame vondst. Van de 20.000 oude molenstenen en handmolens die in Groot-Brittannië zijn gevonden, zijn er maar drie gedecoreerd. En de vondst bij de snelweg is de enige waarop een fallus is afgebeeld.