Wetenschappers hebben duizenden glazen voorwerpen uit een Romeins scheepswrak in de Middellandse Zee gehaald en beschrijven sommige als ‘perfect geconserveerd’.
Archeologen kennen de locatie van het wrak al tien jaar, maar hebben nu pas de kans gekregen om het schip, dat waarschijnlijk rond 100 n.Chr. zonk, te bestuderen.
De kostbare en breekbare lading werpt volgens deskundigen nieuw licht op de handelsroutes van het Romeinse Rijk.
Drones halen verleden naar boven
Het scheepswrak met de naam Capo Corso 2 ligt 350 meter onder de zeespiegel tussen het Franse schiereiland Cap Corse en het Italiaanse eiland Capraia.
Het werd voor het eerst ontdekt in 2013 en is sindsdien twee keer onderzocht.
Maar begin juli keerde een internationaal onderzoeksteam terug naar het wrak – en dit keer waren er twee onderwaterdrones aan boord.

De onderzoekers hebben de hele set geblazen glas, die volgens hen ‘perfect geconserveerd’ is, uit het wrak Capo Corso 2 gehaald.
Die stelden de onderzoekers niet alleen in staat om dieper in het 2000 jaar oude scheepswrak te kijken, ze maakten het ook mogelijk om een groot deel van de lading van het schip naar de oppervlakte te brengen.
Enkele duizenden stukken glaswerk – waaronder drinkglazen, borden en amfora’s – zullen nu nader worden onderzocht. De wetenschappers vonden ook twee bronzen vaten en verschillende glasplaten, die waarschijnlijk werden verhandeld om bewerkt te worden.
Lading lijkt op Syrisch glaswerk
Volgens de onderzoekers lijkt het glaswerk op geblazen glas uit het oude Syrië en kan de vondst daarom helpen om een genuanceerder beeld te geven van de handelsroutes van het Romeinse Rijk in het Middellandse Zeegebied.
In de 1e eeuw v.Chr. bliezen de Syriërs waarschijnlijk als eersten ter wereld glas. Van geblazen glas kon je makkelijker, sneller en goedkoper producten maken dan van gegoten glas.
De Syrische kust was daarom een van de belangrijkste centra ter wereld voor de productie van glaswerk – zowel voor, tijdens als na de Romeinse tijd.
De wetenschappers denken daarom dat het schip een grotere handelsroute bevoer en glas van Syrië naar Frankrijk bracht.
Syrië was bijna 600 jaar lang een Romeinse provincie vanaf 64 n.Chr., toen Pompeius de Grote de Armeense koning Tigranes versloeg.
Frankrijk was vanaf 27 n.Chr. formeel een Romeinse provincie met de naam Gallië, maar zo’n 70 jaar daarvoor had de ambitieuze legerleider Julius Caesar het verzet van de lokale bevolking al de kop ingedrukt.
Bekijk hier een video van de droneduik naar Capo Corso 2.
Een belangrijke handelsroute begon in de Syrische provinciehoofdstad Antiochië – nu het Turkse Antakya – waar in de Romeinse tijd tussen een kwart en een half miljoen mensen woonden. Van hieruit staken handelsschepen over naar andere steden, zoals Alexandrië, Byzantium en Rome, waarna ze mogelijk doorgingen naar de Gallische handelsstad Massilia, het huidige Marseille.
Capo Corso 2 ligt op de route van Luna (tegenwoordig Luni) in Noord-Italië naar Marseille.
Als het glas van Capo Corso 2 grondig is geanalyseerd, zou het kunnen helpen om ‘pagina van het verhaal over de mediterrane handel te kunnen herschrijven’, schrijft de Italiaanse autoriteit voor het behoud van cultureel erfgoed onder water in een persbericht.
In de komende jaren zullen deskundigen uit Frankrijk en Italië volgens het persbericht werken aan een groter onderzoek, waarbij verschillende academische disciplines betrokken zijn.