Jose A Moya/Arqueomallornauta – Consell de Mallorca, Universitat de Barcelona, Universidad de Cádiz, Universitat de les Illes Balears

Romeins scheepswrak ontdekt onder Spaans toeristenmekka

1700 jaar lag het wrak onder het zand, maar de laatste drie jaar hebben er duizenden toeristen omheen gezwommen. Nu hebben de archeologen haast.

Bij een van de populairste stranden van Mallorca zijn archeologen de resten aan het blootleggen van een Romeins schip dat 1700 jaar geleden is gezonken. In Ses Fontanelles, een toeristenmagneet aan de Baai van Palma, ligt het wrak op maar 50 meter van het strand.

Het lag eeuwenlang onder een dikke laag zand, maar drie jaar geleden blies een zware storm dat weg en kwam het 12 meter lange en 5 tot 6 meter brede schip bloot te liggen.

Sindsdien doen de autoriteiten hun best om nieuwsgierigen op afstand te houden. Archeologen zijn bang dat het oude schip beschadigd raakt en dat duikers oude voorwerpen meenemen.

Naast 300 amfora‘s met wijn en olijfolie troffen marien archeologen in het wrak ook schoenen, kookgerei, een olielamp en gereedschap aan.

© Jose A Moya/Arqueomallornauta – Consell de Mallorca, Universitat de Barcelona, Universidad de Cádiz, Universitat de les Illes Balears

Schip is uniek

‘Weinig schepen uit de oudheid zijn zo goed geconserveerd als dit. Er zijn geen intacte schepen uit de Romeinse tijd in Spanje,’ aldus dr. Darío Bernal-Casasola van de universiteit van Cádiz.

Het schip had amfora’s met wijn en olijfolie aan boord. Veel daarvan zijn zo goed bewaard dat de Romeinse inscripties met de inhoud en de naam van de eigenaar nog te lezen zijn.

‘Het is lastig, zo niet onmogelijk, om amfora’s te vinden met inscriptie én inhoud. Deze situatie is eenvoudigweg ongelooflijk. En dat op 2 meter diepte, waar miljoenen mensen hebben gezwommen,’ zegt Bernal-Casasola enthousiast.