The Vindolanda Trust
Romeins seksspeeltje

Romeins kleermakersgereedschap blijkt seksspeeltje

30 jaar lang dachten museummedewerkers in het bezit te zijn van een oud werktuig om gaten in kleding te stoppen. Maar toen bedacht een archeoloog dat het misschien ook in andere gaten paste.

Tussen 800 andere Romeinse voorwerpen die Britse archeologen in 1992 uit een greppel visten, zat een houten object van zo’n 16 centimeter lang. Het ging de boeken in als een werktuig waarmee gaten in kleding gestopt werden.

Maar nu hebben archeologen het voorwerp nog eens goed bekeken, en een nieuw onderzoek concludeert dat het waarschijnlijk iets héél anders is: een Romeins seksspeeltje.

‘Ik moet toegeven dat ik eigenlijk wel vind dat het overduidelijk een penis is,’ aldus archeoloog Rob Collins van Newcastle University. ‘Ik weet niet wie het heeft gecatalogiseerd. Misschien iemand die zich er ongemakkelijk bij voelde, of zich niet kon voorstellen dat de Romeinen zoiets zouden bedenken.’

Te gebruiken als marteldildo

Als de archeologen gelijk hebben, is dit de eerste Romeinse dildo op ware grootte die gevonden is. Tot nu toe waren alleen afbeeldingen of miniaturen bekend.

Maar het staat niet vast dat de dildo voor plezier diende. ‘Hij kan ook gebruikt zijn als martelwerktuig,’ legt Collins uit. Seksuele marteling was niet onbekend in het Romeinse Rijk, en met zijn omvang kon deze dildo makkelijk letsel veroorzaken.

De archeologen sluiten echter niet uit dat het object nog een ander doel kan hebben gediend. Zo waren religieuze beelden vaak voorzien van een vervangbare penis, waar bezoekers over konden wrijven voor geluk.

Romeins seksspeeltje

Aan het voorwerp is te zien dat het gladder gemaakt is met veschillende werktuigen.

© The Vindolanda Trust