Romeinen ontvluchtten Pompeï met vissaus

Toen de Vesuvius in 79 het Romeinse Pompeï onder lava en as bedolf, probeerden vier tieners weg te komen. Op de begraafplaats haalde de aswolk hen in. Archeologen hebben nu goud en vissaus ontdekt in hun graf.

Beenderen bij Pompeï

Achter in een werkplaats in Pompeï zijn de beenderen van vier jonge mensen gevonden die op de vlucht waren voor de lava en as.

© Pompeoo Archeological Site Press Office/AP

Wat was in het begin van de 1e eeuw n.Chr. het allerbelangrijkst voor de Romeinen? Archeologen hebben het antwoord op deze vraag wellicht ontdekt in een graf even buiten de noordelijke stadspoort van Pompeï.

Toen het gloeiend hete as begon te regenen in Pompeï (bij het huidige Napels in Italië), renden vier tieners de poort uit en een buitenwijk in, waar begraafplaatsen en werkplaatsen waren.

Bij een bronsgieterij werd de lavaregen zo hevig dat ze hun toevlucht zochten in de werkplaats, waar ze even later de dood vonden.

Vissaus was onmisbaar

De afgelopen paar weken hebben archeologen de bronsgieterij uitgegraven en de beenderen van de vier vluchtende tieners ontdekt. De groep had drie gouden munten, een halsketting in de vorm van een bloem, drie wijnkannen, twee deksels voor kookpannen en een kannetje vissaus bij zich.

De Romeinen waren dol op garum, een bremzoute saus van de ingewanden van vissen waar ze bijna alles wat ze aten mee overgoten.

Grafrovers waren eerst

Helaas waren de archeologen niet de eersten die de werkplaats ontdekten. Ergens tussen 79 en nu hebben grafrovers een tunnel in de lava uitgehakt en de bronsgieterij doorzocht.

Terwijl andere lichamen in Pompeï nog zo lagen als ze in 79 neervielen, waren de beenderen van de vier jongeren tegen een muur gesmeten, waar ze op een hoopje lagen. De archeologen weten niet wat de grafrovers allemaal hebben meegenomen.