Romeinen kochten goedkope vakantiesouvenirs

Nieuwe vondsten in Londen duiden erop dat het gebruik om souvenirs mee terug te nemen van een reis duizenden jaren oud is.

Romeinse burgers die naar de grote hoofdstad van het rijk gingen, moesten natuurlijk een cadeautje mee terugnemen.

Bij opgravingen in Londen hebben archeologen circa 200 Romeinse ijzeren pennen gevonden, die werden gebruikt om op met was beklede houten tabletten te schrijven. In een van de pennen was een tekst gegraveerd, die vrij vertaald luidt:

‘Ik ben naar Rome geweest en het enige wat ik mee terugnam, was deze pen.’

Welkomstcadeau met scherpe punt

Gegraveerde pennen uit het Romeinse Rijk zijn zeer zeldzaam, en er zijn er tot dusver slechts een handvol gevonden. Op de vier zijden staat in het Latijn:

‘Ik ben terug uit de Stad. Ik neem een welkomstgeschenk mee met een scherpe punt, zodat je me niet vergeet. Ik hoop dat het geluk me toelacht, zodat ik gul zal kunnen geven zolang de weg reikt, totdat mijn portemonnee leeg is.’

De pen dateert uit circa 70 n.Chr. en ‘de Stad’ verwijst waarschijnlijk naar Rome, aangezien Engeland in die tijd bij het Romeinse Rijk hoorde. De eigenaar sprak Latijn en was mogelijk een Romeinse burger in Engeland.

Inzicht in internationale betrekkingen van Londen

‘Deze unieke pen geeft ons meer inzicht in de internationale betrekkingen van Londen, maar is ook een tastbare menselijke verbinding tussen de eigenaar en degene die dit goedkope, maar liefdevolle geschenk gaf,’ aldus archeoloog Michael Marshall, die bij de opgravingen betrokken is.

De pen wordt samen met andere dagelijkse voorwerpen uit de Romeinse tijd tentoongesteld in het Ashmolean Museum in Oxford.