Romeinen hadden gezonder gebit dan wij
De Romeinen poetsten hun tanden niet, kenden geen tandpasta en gingen niet naar de tandarts. Toch blijkt uit nieuw onderzoek dat ze een gezonder gebit hadden dan wij.

Vergeet alle vooroordelen: niet alle mensen hadden vroeger constant kiespijn. De Romeinse gebitten waren gezonder dan die van ons.
Italiaanse onderzoekers hebben het gebit van 30 Romeinen uit Pompeï gescand, de stad die in 79 n.Chr. werd bedolven onder de lava van een enorme vulkaanuitbarsting.
Uit de scans blijkt dat niet één van deze mensen gaatjes had. Vandaag de dag heeft 36 procent van de wereldbevolking een of meerdere gaatjes in het gebit.
Gezond Romeins eten was goed voor het gebit
De gezonde staat van de Romeinse gebitten is opvallend, want de Romeinen poetsten hun tanden niet, kenden geen tandpasta en gingen nooit naar de tandarts.
De verklaring is volgens de onderzoekers echter eenvoudig:
‘De inwoners van Pompeï aten ontzettend veel groente en fruit, en heel weinig suiker – ze aten dus gezonder dan wij en hadden een zeer goed gebit,’ aldus tandarts Elisa Vanacore, lid van het Italiaanse onderzoeksteam.
Sterk gebit met dank aan gezonde lucht
De bevolking van het oude Pompeï had mogelijk zo'n sterk gebit dankzij de vulkaan Vesuvius, die fluor uit het binnenste van de aarde uitspuwde, waardoor de lucht en het drinkwater grote hoeveelheden van deze gebitsversterkende stof bevatten.