De joodse historicus Flavius Josephus was ooggetuige van de Romeinse aanval op en verwoesting van Jeruzalem, en hij maakte onder andere melding van een derde muur. De slag is meerdere keren afgebeeld zoals hier, maar nu pas is er concreet bewijs gevonden van het bestaan van die muur.

© Wikimedia

Raadselachtige muur in Jeruzalem gevonden

De locatie van de derde muur van Jeruzalem was lange tijd een mysterie voor onderzoekers. Maar nu is er eindelijk een doorbraak.

28 oktober 2016 door Nanna Apergis
Rond 40 n.Chr. begon koning Herodes Agrippa I van Jeruzalem met de bouw van een enorme muur om de stad te beschermen tegen Romeinse aanvallen. Omdat Jeruzalem al twee verdedigingsmuren had, werd de nieuwe muur de derde muur genoemd.


De bouw duurde bijna 20 jaar, maar de inspanningen waren tevergeefs.

In 70 n.Chr. brak een leger Romeinen onder leiding van Titus door de muur en maakte een groot deel van Jeruzalem met de grond gelijk.

Eerste concrete bewijs

Jaren hebben wetenschappers gediscussieerd over de details rond de slag en de locatie van de muur. Maar nu lijkt een nieuwe vondst hun het antwoord te geven waar ze naar zochten.


Archeologen hebben in Jeruzalem namelijk de resten gevonden van een toren, die ooit op de geheimzinnige derde muur moet hebben gestaan.


De vondst is bijna twee meter breed en vormt het eerste concrete bewijs van het bestaan van de derde muur.

Archeologen op de plek waar de resten van de derde muur zijn gevonden, plus slingerstenen, waarmee Romeinen de joodse wachters aanvielen.

© Israel Antiquities Authority

Bewijs van intensief bombardement

Opgravingsleiders Rina Avner en Kfir Arbib van de Israel Antiquities Authority noemen de vondst van de derde muur een doorbraak:

'Dit is een fascinerend bewijs van het zware bombardement van de Romeinen op Jeruzalem,' zeggen ze in een persbericht.

Dicht bij de muur zijn bovendien Romeinse potscherven en meer dan 70 slingerstenen gevonden, waarmee de Romeinen de joodse wachters aanvielen

'Al deze informatie brengt ons tot de conclusie dat we eindelijk een deel van de muur hebben gevonden waar de Romeinen doorheen braken om Jeruzalem te veroveren,' aldus de archeologen.

De muur is gedateerd aan de hand van Romeinse potscherven en ander Romeins aardewerk die op dezelfde plek zijn gevonden.

© Israel Antiquities Authority

Bekijk ook ...