Colchester Museums
Gladiatorenvaas Engeland

Onderzoekers vinden bewijs voor gladiatorengevechten in Engeland

Gladiatorengevechten worden meestal gezien als iets Italiaans, maar nieuw onderzoek van een prachtige grafvaas onthult dat gladiatoren ook in de verre provincies van het Romeinse rijk actief waren.

Voor het eerst hebben onderzoekers nu tastbare bewijzen gevonden dat gladiatorengevechten ook op Brits grondgebied plaatsvonden. Of preciezer: in het stadje Camulodunum, nu Colchester. In het plaatselijke museum stond al tijden een vaas uit de 3e eeuw n.Chr. uit een Engels graf. Op de vaas staan illustraties en namen van gladiatoren die in die tijd waarschijnlijk beroemd waren.

Vanwege de buitengewoon mooie versiering dachten archeologen dat het buiten Engeland zou zijn gemaakt en als een soort sportsouvenir was meegenomen. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat de klei die werd gebruikt voor de vaas uit de omgeving van het museum kwam.

‘Dit is het enige bewijs dat we hebben voor Romeinse gladiatorengevechten in Britannia,’ vertelt Frank Hargrave, directeur van Colchester and Ipswich Museums.

Gladiatorenvaas Engeland

‘De kwaliteit van de vaas is zo hoog, dat enigszins snobistisch werd aangenomen dat hij onmogelijk Brits kon zijn,’ vertelt Frank Hargrave, directeur van de Colchester and Ipswich Museums.

© Colchester Museums

Begraven met sportmemorabilia

Uit nader onderzoek van de vaas blijkt bovendien dat deze oorspronkelijk werd gebruikt om uit te drinken. Pas later diende hij als grafvaas.

‘De overledene moet veel hebben gehouden van gladiatorengevechten,’ legt archeoloog Glynn Davis van het museum in Colchester uit. ‘De persoon kan een sponsor zijn geweest of gewoon een enorme sportfanaat. Hij moet in ieder geval hebben gedacht: “Ik moet een herinnering meenemen.”’

Gladiatorenvaas Engeland

Op de vaas zie je twee klassieke gladiatoren met elkaar vechten. De ene heeft een kort zwaard en een rechthoekig schild, en de ander een drietand.

© Colchester Museums