Onderzoeker: Sporen verdwenen Romeins legioen gevonden

Volgens Chinese onderzoekers heeft een DNA-analyse een groot historisch raadsel opgelost: waar bleven 10.000 Romeinse soldaten zo'n 2000 jaar geleden?

© Shutterstock

2000 jaar geleden ging een Romeins legioen van 10.000 soldaten in rook op in het Midden-Oosten. Nu denken wetenschappers van de grote Chinese universiteit van Lanzhou het raadsel opgelost te hebben.

Uit een DNA-analyse van een groep boeren uit Noord-China bleek namelijk dat 56 procent van hun DNA Europees is. Volgens de onderzoekers gaat het om nakomelingen van de Romeinen.

10.000 soldaten ontkwamen

In 53 v.Chr. nam het legioen deel aan een veldslag in het huidige Iran, waarbij de Romeinen een smadelijke nederlaag leden. Duizenden legionairs kwamen om, maar er zouden er 10.000 in oostelijke richting gevlucht zijn.

Volgens één theorie vochten deze Romeinen daarna als huursoldaten in Azië.

Zo melden Chinese kroniekschrijvers dat ze in 36 v.Chr. een groep soldaten gevangennamen die in een ‘schubformatie’ vochten. Wellicht bedoelden ze de beroemde Romeinse schildpadformatie, waarbij de schilden elkaar overlapten.

Romeinen werden Chinees

Volgens de Chinese wetenschappers werden de Romeinen vrijgelaten en vestigden ze zich in de provincie Gansu, waar veel inwoners vandaag de dag blauwe ogen en blond haar hebben.

Nu willen ze het gebied uitkammen op archeologische sporen om ‘de historische waarheid van het verhaal aan te tonen,’ aldus Yuan Honggeng, die het onderzoek leidt.

Gebrek aan bewijs

Niet alle deskundigen zijn echter te spreken over de conclusie van de Chinezen. Zo zegt de antropoloog Maurizio Bettini van de universiteit van Siena dat de Chinese onderzoekers op zoek zullen moeten gaan naar Romeinse munten of wapens om hun bewering te bewijzen: ‘Zonder dergelijke bewijzen blijft het verhaal over het verdwenen legioen slechts een mythe.’

De ‘schubformatie’, wellicht hetzelfde als de Romeinse schildpadformatie.

© Shutterstock