Onderzoeker leest verkoolde tekstrollen

Een Amerikaanse onderzoeker wil met digitale technologie honderden beschadigde tekstrollen lezen. Ze liggen al 2000 jaar onaangeroerd.

Brent Seales gebruikt een CT-scanner zoals je vaak in ziekenhuizen ziet.

Onderzoekers zetten al eeuwen alles op alles om als eerste de honderden Romeinse papyrusrollen te lezen die in 79 n.Chr. door de as van de Vesuvius werden bedekt. De rollen zijn alleen zo kwetsbaar dat alle pogingen om ze te openen tot nu toe vergeefs waren.

Nu lijkt de Amerikaanse Brent Seales het pleit te hebben beslecht. Hij ontwierp een methode waarbij de rollen met röntgenstraling zijn te lezen zonder dat ze hoeven worden afgerold. Volgens Seales kan een CT-scanner een driedimensionaal beeld van de rollen maken, en kan de tekst worden ‘uitgerold’ op een computerscherm.

‘De grote vraag is of we in staat zullen zijn de tekst te lezen’, zegt Seales, die vreest dat de lagen met letters op een scherm moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn.

De papyrusrollen zijn in de 18e eeuw ontdekt bij de opgraving van Herculaneum, dat 2000 jaar terug door vulkaanas werd bedolven.

De rollen zouden onbekende Griekse en Romeinse filosofische teksten bevatten.